Zupa pomidorowa na ostro
Ilość pieprzu cayenne w przepisie najlepiej samemu regulować. To, co jednej osobie bez trudu przechodzi przez gardło, dla drugiej może być niezjadliwe. Można też całkowicie zrezygnować z dodatku tej przyprawy i zupę dosmaczyć w inny sposób.
Zupa pomidorowa na ostro – składniki
2 puszki pomidorów krojonych bez skórki (puszka o wadze 400 g)
1 mały słoik suszonych pomidorów w oleju lub oliwie z oliwek
200 ml bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
czarny pieprz
sól
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
dowolny starty żółty ser (do posypania)
Zupa pomidorowa na ostro – sposób przyrządzenia
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
2. W garnku rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
3. Na rozgrzany tłuszcz przełóż rozdrobnioną cebulę i lekko ją posól. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż cebula się zeszkli. Pamiętaj, aby od czasu do czasu ją przemieszać.
4. Do lekko podsmażonej cebuli dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Wymieszaj i smaż przez około minutę.
5. Suszone pomidory odsącz z zalewy.
6. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj suszone pomidory, bulion warzywny, pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię, pieprz cayenne oraz sporą szczyptę soli i mielonego czarnego pieprzu.
Zawartość garnka doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
7. Zupę po ugotowaniu zmiksuj na gładko. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw.
8. Zupę pomidorową podawaj gorącą, posypaną startym serem.