Domowa woda smakowa – prosty sposób na redukcję kalorii
Woda smakowa to kombinacja owoców, warzyw i ziół zanurzonych w zimnej wodzie. Jest ona napojem dietetycznym. Jej kaloryczność można jednak łatwo podnieść na przykład przez dodanie miodu. Przyrządzona samodzielnie w domu woda smakowa stanowi alternatywę dla dostępnych na rynku słodkich napojów będących źródłem pustych kalorii i jedną z przyczyn epidemii nadwagi i otyłości.
Jakie zalety ma domowa woda smakowa?
Wpływa pozytywnie na zdrowie i urodę
Woda bierze udział w wielu procesach życiowych, jest potrzebna w procesach trawienia i wchłaniania, transportuje substancje odżywcze, pomaga wydalać produkty przemiany materii, reguluje temperaturę ciała, oczyszcza organizm z toksyn, wpływa na wygląd skóry i włosów. Jej deficyt w organizmie może mieć tragiczne konsekwencje: niedobór 10% spowodować może niewydolność nerek, a 20% ustanie funkcji życiowych. Woda smakowa dodatkowo dzięki obecności owoców, warzyw i ziół wzbogacona jest w cenne witaminy i sole mineralne wpływające wielokierunkowo na organizm, między innymi na tempo metabolizmu, odporność, procesy starzenia się.
Wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej
Wiele osób cierpiących na nadwagę lub otyłość dopiero po konsultacji z dietetykiem uświadamia sobie, że ich dodatkowe kilogramy wynikają nie tyle z tego, co jedzą, ile z tego, co piją. Nie tylko słodkie gazowane napoje, ale także spora część sprzedawanych w sklepach soków i wód smakowych przedstawianych jako zdrowe i naturalne jest źródłem cukru, którego nadmiar nasz organizm przekształca w tłuszcz. Domowa woda smakowa ma znacznie niższą wartość kaloryczną, dodatkowo pozbawiona jest substancji konserwujących, barwników i sztucznych aromatów.
Wpływa na zmysły, pobudza kreatywność
Produkując własną wodę smakową możemy za każdym razem poprzez tworzenie nowych kompozycji zmieniać jej smak. Dodanie do owoców i warzyw świeżych ziół pozwala uzyskać zupełnie nowe, kompletnie nam nie znane połączenia smakowe. Różnokolorowe plasterki, cząstki i listki roślin pływające w czystej wodzie stanowią pożywienie dla naszych oczu, dzięki któremu chętniej sięgamy po napój. Jest to szczególnie dobry trick do stosowania u dzieci, które trudno przekonać do picia wody.
W jaki sposób zrobić domową wodę smakową?
Używaj dobrej, wartościowej wody
Szkoda na czasu na półśrodki. Jeżeli już robisz samodzielnie wodę smakową, zrób wszystko, by była jak najwyższej jakości – użyj wody mineralnej wysoko lub średnio mineralizowanej, ewentualnie wody filtrowanej w domu. Podniesie to wartość zdrowotną napoju. Raczej unikaj zwykłej kranówki, chyba że jest naprawdę dobrej jakości.
Pamiętaj o umyciu warzyw, owoców i ziół
Poprawne mycie produktów spożywczych wbrew pozorom wymaga czegoś więcej, niż tylko spłukania wodą. W przypadku domowej wody smakowej ma ono szczególne znaczenie, gdyż wszystko, co obecne jest na skórce ostatecznie znajdzie się w napoju. Aby usunąć z owoców i warzyw ewentualne bakterie, np. E. Coli lub Salmonelli oraz pestycydy należy najpierw moczyć je w wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu zwykłego, octu winnego lub kwasku cytrynowego) przez około trzy minuty, następnie w wodzie o odczynie alkalicznym (z dodatkiem soli kuchennej) przez mniej więcej ten sam czas, a na koniec opłukać czystą wodą.
Podnieś walory smakowe wody
O intensywności smaku wody decydują trzy czynniki – ilość i sposób rozdrobienia składników oraz czas, jaki przed spożyciem spędzają one w wodzie. Im więcej warzyw, owoców i ziół użyjemy, tym szybciej woda zmieni swój kolor i smak. Aby przyśpieszyć ten proces należy rośliny kroić w cienkie plasterki lub w miarę drobną kostkę. Pozwoli to uwolnić z nich dużo więcej soku. Wodę warto przygotować z wyprzedzeniem nawet kilku lub kilkunastu godzinnym. To również podniesie jej walory smakowe. Przechowywać ją w tym czasie należy w lodówce.
Ułatw sobie życie
Jeżeli w kuchni pozostały nam resztki owoców i świeżych ziół dobrym sposobem, by się nie zmarnowały jest zamrożenie ich w foremkach do kostek lodu. Kiedy następny raz będziemy robić wodę smakową będą jak znalazł. W sprzedaży dostępne są także specjalne butelki i bidony na wodę z wkładem na owoce, warzywa, zioła i lód. Są one sporym ułatwieniem dla osób, które chcą korzystać z walorów wody smakowej nie tylko w domu, ale także w pracy lub podczas aktywności fizycznej.
Jakie składniki można użyć do przyrządzenia domowej wody smakowej?
• plasterki limonki, cytryny, pomarańczy, grejpfruta, jabłka, truskawek, kiwi,
• pokrojony arbuz, melon, mango, gruszki, winogrona, brzoskwinie, nektarynki,
• jagody, maliny, porzeczki, agrest,
• cząstki mandarynek, pomarańczy,
• listki mięty, szałwii, melisy, kolendry, bazylii, natki pietruszki, rozmarynu, tymianku,
• plasterki ogórka, papryczki Jalapeno, selera naciowego,
• ocet jabłkowy, sok żurawinowy, miód,
• torebki zielonej, białej i czarnej herbaty,
• torebki suszonej mięty, melisy, rumianku,
• trawa cytrynowa, korzeń imbiru, laska cynamonu, pieprz cayenne,