Domowa woda smakowa – prosty sposób na redukcję kalorii

 

Woda smakowa to kombinacja owoców, warzyw i ziół zanurzonych w zimnej wodzie. Jest ona napojem dietetycznym. Jej kaloryczność można jednak łatwo podnieść na przykład przez dodanie miodu. Przyrządzona samodzielnie w domu woda smakowa stanowi alternatywę dla dostępnych na rynku słodkich napojów będących źródłem pustych kalorii i jedną z przyczyn epidemii nadwagi i otyłości.

 

 Jakie zalety ma domowa woda smakowa?

Wpływa pozytywnie na zdrowie i urodę

Woda bierze udział w wielu procesach życiowych, jest potrzebna w procesach trawienia i wchłaniania, transportuje substancje odżywcze, pomaga wydalać produkty przemiany materii, reguluje temperaturę ciała, oczyszcza organizm z toksyn, wpływa na wygląd skóry i włosów. Jej deficyt w organizmie może mieć tragiczne konsekwencje: niedobór 10% spowodować może niewydolność nerek, a 20% ustanie funkcji życiowych. Woda smakowa dodatkowo dzięki obecności owoców, warzyw i ziół wzbogacona jest w cenne witaminy i sole mineralne wpływające wielokierunkowo na organizm, między innymi na tempo metabolizmu, odporność, procesy starzenia się.

Wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej

Wiele osób cierpiących na nadwagę lub otyłość dopiero po konsultacji z dietetykiem uświadamia sobie, że ich dodatkowe kilogramy wynikają nie tyle z tego, co jedzą, ile z tego, co piją. Nie tylko słodkie gazowane napoje, ale także spora część sprzedawanych w sklepach soków i wód smakowych przedstawianych jako zdrowe i naturalne jest źródłem cukru, którego nadmiar nasz organizm przekształca w tłuszcz. Domowa woda smakowa ma znacznie niższą wartość kaloryczną, dodatkowo pozbawiona jest substancji konserwujących, barwników i sztucznych aromatów.

Wpływa na zmysły, pobudza kreatywność

Produkując własną wodę smakową możemy za każdym razem poprzez tworzenie nowych kompozycji zmieniać jej smak. Dodanie do owoców i warzyw świeżych ziół pozwala uzyskać zupełnie nowe, kompletnie nam nie znane połączenia smakowe. Różnokolorowe plasterki, cząstki i listki roślin pływające w czystej wodzie stanowią pożywienie dla naszych oczu, dzięki któremu chętniej sięgamy po napój. Jest to szczególnie dobry trick do stosowania u dzieci, które trudno przekonać do picia wody.

 

W jaki sposób zrobić domową wodę smakową?

 

Używaj dobrej, wartościowej wody

Szkoda na czasu na półśrodki. Jeżeli już robisz samodzielnie wodę smakową, zrób wszystko, by była jak najwyższej jakości – użyj wody mineralnej wysoko lub średnio mineralizowanej, ewentualnie wody filtrowanej w domu. Podniesie to wartość zdrowotną napoju. Raczej unikaj zwykłej kranówki, chyba że jest naprawdę dobrej jakości.

Pamiętaj o umyciu warzyw, owoców i ziół

Poprawne mycie produktów spożywczych wbrew pozorom wymaga czegoś więcej, niż tylko spłukania wodą. W przypadku domowej wody smakowej ma ono szczególne znaczenie, gdyż wszystko, co obecne jest na skórce ostatecznie znajdzie się w napoju. Aby usunąć z owoców i warzyw ewentualne bakterie, np. E. Coli lub Salmonelli oraz pestycydy należy najpierw moczyć je w wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu zwykłego, octu winnego lub kwasku cytrynowego) przez około trzy minuty, następnie w wodzie o odczynie alkalicznym (z dodatkiem soli kuchennej) przez mniej więcej ten sam czas, a na koniec opłukać czystą wodą.

Podnieś walory smakowe wody

O intensywności smaku wody decydują trzy czynniki – ilość i sposób rozdrobienia składników oraz czas, jaki przed spożyciem spędzają one w wodzie. Im więcej warzyw, owoców i ziół użyjemy, tym szybciej woda zmieni swój kolor i smak. Aby przyśpieszyć ten proces należy rośliny kroić w cienkie plasterki lub w miarę drobną kostkę. Pozwoli to uwolnić z nich dużo więcej soku. Wodę warto przygotować z wyprzedzeniem nawet kilku lub kilkunastu godzinnym. To również podniesie jej walory smakowe. Przechowywać ją w tym czasie należy w lodówce.

Ułatw sobie życie

Jeżeli w kuchni pozostały nam resztki owoców i świeżych ziół dobrym sposobem, by się nie zmarnowały jest zamrożenie ich w foremkach do kostek lodu. Kiedy następny raz będziemy robić wodę smakową będą jak znalazł. W sprzedaży dostępne są także specjalne butelki i bidony na wodę z wkładem na owoce, warzywa, zioła i lód. Są one sporym ułatwieniem dla osób, które chcą korzystać z walorów wody smakowej nie tylko w domu, ale także w pracy lub podczas aktywności fizycznej.

 

Jakie składniki można użyć do przyrządzenia domowej wody smakowej?

 

plasterki limonki, cytryny, pomarańczy, grejpfruta, jabłka, truskawek, kiwi,

pokrojony arbuz, melon, mango, gruszki, winogrona, brzoskwinie, nektarynki,

jagody, maliny, porzeczki, agrest,

cząstki mandarynek, pomarańczy,

listki mięty, szałwii, melisy, kolendry, bazylii, natki pietruszki, rozmarynu, tymianku,

plasterki ogórka, papryczki Jalapeno, selera naciowego,

ocet jabłkowy, sok żurawinowy, miód,

torebki zielonej, białej i czarnej herbaty,

torebki suszonej mięty, melisy, rumianku,

trawa cytrynowa, korzeń imbiru, laska cynamonu, pieprz cayenne,