Muffiny z borówkami amerykańskimi i kardamonem
Muffiny wzbogacić można również innymi dodatkami, np. drobno pokrojonymi orzechami włoskimi, rodzynkami czy suszonymi śliwkami. Dodać można także cynamon lub kilka kropel ekstraktu waniliowego.
Muffiny z borówkami amerykańskimi i kardamonem – składniki
Składniki mokre:
2 jajka o rozmiarze M
150 ml mleka
125 ml oleju rzepakowego
Składniki suche:
225 g cukru białego drobnego
25 g cukru z prawdziwą wanilią
300 g mąki pszennej typu 500
10 g proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
5 g soli
Dodatki:
250 g borówek amerykańskich
Muffiny z borówkami amerykańskimi i kardamonem – sposób przyrządzenia
1. Jajka rozbij i roztrzep za pomocą widelca lub trzepaczki. Dodaj olej rzepakowy i mleko. Dokładnie wymieszaj.
2. Mąkę przesiej przez sito. Dodaj cukier biały drobny, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, sól i kardamon. Wymieszaj.
3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 185°C.
4. Foremki do muffinów natłuść lub wyłóż papilotkami.
5. Składniki suche połącz ze składnikami mokrymi i kilkoma ruchami wymieszaj. Nie używaj miksera, wystarczy łyżka. To ważne, ponieważ konsystencja ciasta nie powinna być zbyt gładka.
6. Borówki amerykańskie dokładnie umyj i delikatnie wmieszaj w ciasto.
7. Foremki napełnij ciastem za pomocą łyżeczki do 2/3 wysokości.
8. Muffiny piecz na środkowej półce piekarnika przez około 20 minut. Jednak piekarnik piekarnikowi nierówny i w zależności od jakości sprzętu, którym dysponujesz ten czas ulec może wydłużeniu lub wręcz przeciwnie – skrócić się. Dlatego już po kwadransie zacznij się przyglądać piekącym się muffinom.