Muffiny z borówkami amerykańskimi i kardamonem

 

Muffiny wzbogacić można również innymi dodatkami, np. drobno pokrojonymi orzechami włoskimi, rodzynkami czy suszonymi śliwkami. Dodać można także cynamon lub kilka kropel ekstraktu waniliowego.

 

Muffiny z borówkami amerykańskimi i kardamonem – składniki

 

Składniki mokre:

2 jajka o rozmiarze M

150 ml mleka

125 ml oleju rzepakowego

 

Składniki suche:

225 g cukru białego drobnego

25 g cukru z prawdziwą wanilią

300 g mąki pszennej typu 500

10 g proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

5 g soli

 

Dodatki:

250 g borówek amerykańskich

 

Muffiny z borówkami amerykańskimi i kardamonem – sposób przyrządzenia

 

1. Jajka rozbij i roztrzep za pomocą widelca lub trzepaczki. Dodaj olej rzepakowy i mleko. Dokładnie wymieszaj.

 

2. Mąkę przesiej przez sito. Dodaj cukier biały drobny, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, sól i kardamon. Wymieszaj.

 

3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 185°C.

 

4. Foremki do muffinów natłuść lub wyłóż papilotkami.

 

5. Składniki suche połącz ze składnikami mokrymi i kilkoma ruchami wymieszaj. Nie używaj miksera, wystarczy łyżka. To ważne, ponieważ konsystencja ciasta nie powinna być zbyt gładka.

 

6. Borówki amerykańskie dokładnie umyj i delikatnie wmieszaj w ciasto.

 

7. Foremki napełnij ciastem za pomocą łyżeczki do 2/3 wysokości.

 

8. Muffiny piecz na środkowej półce piekarnika przez około 20 minut. Jednak piekarnik piekarnikowi nierówny i w zależności od jakości sprzętu, którym dysponujesz ten czas ulec może wydłużeniu lub wręcz przeciwnie – skrócić się. Dlatego już po kwadransie zacznij się przyglądać piekącym się muffinom.