Kotlety z piersi z kurczaka smażone na klarowanym maśle

 

W przepisie wykorzystana jest zwykła bułka tarta. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zamiast niej użyć innej panierki, np. pokruszonych płatków kukurydzianych, wiórków kokosowych, zmielonych płatków owsianych, otrębów, orzechów lub krakersów.

 

Kotlety z piersi z kurczaka smażone na klarowanym maśle – składniki

 

2 duże piersi z kurczaka

500 ml maślanki

2 duże jajka

100 g mąki pszennej

150 g bułki tartej

kilka łyżek masła klarowanego

1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki suszonego majeranku

czarny pieprz 

sól

Kotlety z piersi z kurczaka smażone na klarowanym maśle – sposób przyrządzenia

 

1. Z piersi z kurczaka usuwamy błonki, chrząstki i widoczny tłuszcz. Następnie kroimy je wzdłuż na pół i ostrożnie rozbijamy z obu stron, wkładając pomiędzy folię spożywczą lub woreczek foliowy.

 

2. Do maślanki dodajemy mieloną słodką paprykę, czosnek granulowany, majeranek oraz sporą szczyptę świeżo mielonego czarnego pieprzu i soli. Dokładnie mieszamy.

 

3. Piesi z kurczaka zalewamy maślanką z przyprawami i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin do lodówki.

 

4. Po wyciągnięciu z lodówki kotlety dokładnie odsączamy z maślanki na sitku, możemy je też lekko osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego.

 

5. W przygotowane do panierowania kotlety wcieramy palcami pieprz i sól. Następnie obtaczamy je w mące pszennej, roztrzepanych jajkach i w bułce tartej.

 

6. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane.

 

7. Kotlety smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron na mocno złoty kolor.

 

8. Kotlety z piersi z kurczaka podajemy jako danie główne z surówką lub w bułce z ulubionymi dodatkami.