Jajeczne muffiny

 

Jajeczne muffiny to smaczne, proste do wykonania i zdrowe danie, które serwować można nie tylko na śniadanie, ale także zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, przekąsić w trakcie dnia, gdy dopadnie nas głód, a nawet podać na domówce.

Potrawa ta daje nam nieograniczone wręcz możliwości kompozycji smakowych, w zależności od pory roku czy zawartości lodówki.

Jajeczne muffiny podawać można z dodatkami mięsnymi lub w wersji wegetariańskiej, z samymi warzywami.

Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Jajeczne muffiny – składniki

 

jajka

sól

czarny pieprz

 

Propozycje dodatków

 

pomidory

papryka czerwona, żółta lub zielona

cebula

czarne oliwki

szpinak

jarmuż

starta cukinia

ugotowany brokuł

podsmażone pieczarki

kukurydza konserwowa

suszone pomidory

natka pietruszki

szynka

kiełbasa

boczek

ser żółty (cheddar, tylżycki, edamski, gouda)

feta

ser kozi

mozzarella

ser pleśniowy

 

Jajeczne muffiny – sposób przygotowania

 

1. Przygotowujemy masę jajeczną – rozbijamy jajka i roztrzepujemy je z dodatkiem soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Możemy dodać także trochę gęstej śmietany i dodatkowo przyprawić, np. słodką lub ostrą mieloną papryką, pieprzem ziołowym, granulowanym czosnkiem lub suszonymi ziołami.

W przypadku dużych foremek na muffiny, potrzebować będziemy mniej więcej jedno jajko na foremkę. W przypadku mniejszych, wystarczą dwa jajka na trzy foremki.

 

2. Przygotowujemy dodatki – warzywa i wędliny kroimy na mniejsze kawałki, sery ścieramy na tarce lub w inny sposób rozdrabniamy.

 

3. Natłuszczamy formę do pieczenia muffinek.

Jeśli posiadamy foremki z nieprzywierającą powłoką, np. silikonowe, natłuszczanie nie jest konieczne.

 

4. Do masy jajecznej dodajemy przygotowane dodatki i całość dokładnie mieszamy. Następnie masą napełniamy foremki na muffiny.

Drugi sposób to nałożenie do foremek najpierw dodatków, a następnie zalanie ich masą jajeczną.

 

6. Jajeczne muffiny pieczemy na środkowej półce rozgrzanego do temperatury 175-180°C piekarnika, przez około 20-25 minut.