Jajeczne muffiny
Jajeczne muffiny to smaczne, proste do wykonania i zdrowe danie, które serwować można nie tylko na śniadanie, ale także zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, przekąsić w trakcie dnia, gdy dopadnie nas głód, a nawet podać na domówce.
Potrawa ta daje nam nieograniczone wręcz możliwości kompozycji smakowych, w zależności od pory roku czy zawartości lodówki.
Jajeczne muffiny podawać można z dodatkami mięsnymi lub w wersji wegetariańskiej, z samymi warzywami.
Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jajeczne muffiny – składniki
jajka
sól
czarny pieprz
Propozycje dodatków
pomidory
papryka czerwona, żółta lub zielona
cebula
czarne oliwki
szpinak
jarmuż
starta cukinia
ugotowany brokuł
podsmażone pieczarki
kukurydza konserwowa
suszone pomidory
szynka
kiełbasa
boczek
ser żółty (cheddar, tylżycki, edamski, gouda)
feta
ser kozi
mozzarella
ser pleśniowy
Jajeczne muffiny – sposób przygotowania
1. Przygotowujemy masę jajeczną – rozbijamy jajka i roztrzepujemy je z dodatkiem soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Możemy dodać także trochę gęstej śmietany i dodatkowo przyprawić, np. słodką lub ostrą mieloną papryką, pieprzem ziołowym, granulowanym czosnkiem lub suszonymi ziołami.
W przypadku dużych foremek na muffiny, potrzebować będziemy mniej więcej jedno jajko na foremkę. W przypadku mniejszych, wystarczą dwa jajka na trzy foremki.
2. Przygotowujemy dodatki – warzywa i wędliny kroimy na mniejsze kawałki, sery ścieramy na tarce lub w inny sposób rozdrabniamy.
3. Natłuszczamy formę do pieczenia muffinek.
Jeśli posiadamy foremki z nieprzywierającą powłoką, np. silikonowe, natłuszczanie nie jest konieczne.
4. Do masy jajecznej dodajemy przygotowane dodatki i całość dokładnie mieszamy. Następnie masą napełniamy foremki na muffiny.
Drugi sposób to nałożenie do foremek najpierw dodatków, a następnie zalanie ich masą jajeczną.
6. Jajeczne muffiny pieczemy na środkowej półce rozgrzanego do temperatury 175-180°C piekarnika, przez około 20-25 minut.