Czekoladowe babeczki z kremem z masłem orzechowym
Ponieważ w przepisie znajduje się sporo kakao, babeczki wychodzą mocno czekoladowe. Ci, którzy nie przepadają za tak intensywnym smakiem mogą zmniejszyć ilość kakao i dodać np. trochę więcej cynamonu.
Do kremu dodajemy masło orzechowe o gładkiej konsystencji (smooth), a nie to w wersji z kawałkami orzechów (crunchy).
Czekoladowe babeczki z kremem z masłem orzechowym – składniki
200 g mąki pszennej typu 550
300 g cukru białego drobnego
30 g cukru waniliowego
100 g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
8 g sody oczyszczonej
4 g proszku do pieczenia
4 g soli
2 g mielonego cynamonu
200 ml maślanki
200 ml mleka 2%
2 jajka o rozmiarze M
60 ml oliwy z oliwek extra virgin
Krem z masłem orzechowym
270 g cukru pudru
300 g serka śmietankowego naturalnego
160 g masła orzechowego
150 g masła o zawartości tłuszczu 82%
Czekoladowe babeczki z kremem z masłem orzechowym – sposób przyrządzenia
1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C. Formę na babeczki wykładamy papilotkami.
2. Do dużej miski przekładamy mąkę pszenną, cukier biały drobny, cukier waniliowy, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dokładnie mieszamy.
3. Do powstałej mieszanki dodajemy ciepłe mleko, maślankę, jajka i oliwę z oliwek. Miksujemy do powstania gładkiej masy.
4. Papilotki wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości.
5. Babeczki pieczemy na środkowej półce piekarnika przez około 20 minut. Warto jednak kontrolować proces pieczenia, gdyż piekarnik piekarnikowi nierówny.
6. Przygotowujemy krem. Do miski przekładamy pokrojone w grubą kostkę masło, cukier puder, serek śmietankowy i masło orzechowe. Miksujemy na idealnie gładki krem.
7. Czekoladowe babeczki dekorujemy kremem za pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego i posypujemy ulubioną posypką.