Czekoladowe babeczki z kremem z masłem orzechowym

 

Ponieważ w przepisie znajduje się sporo kakao, babeczki wychodzą mocno czekoladowe. Ci, którzy nie przepadają za tak intensywnym smakiem mogą zmniejszyć ilość kakao i dodać np. trochę więcej cynamonu.

Do kremu dodajemy masło orzechowe o gładkiej konsystencji (smooth), a nie to w wersji z kawałkami orzechów (crunchy).

 

Czekoladowe babeczki z kremem z masłem orzechowym – składniki

 

200 g mąki pszennej typu 550

300 g cukru białego drobnego

30 g cukru waniliowego

100 g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

8 g sody oczyszczonej

4 g proszku do pieczenia

4 g soli

2 g mielonego cynamonu

200 ml maślanki

200 ml mleka 2%

2 jajka o rozmiarze M

60 ml oliwy z oliwek extra virgin

 

Krem z masłem orzechowym

270 g cukru pudru

300 g serka śmietankowego naturalnego

160 g masła orzechowego

150 g masła o zawartości tłuszczu 82%

 

Czekoladowe babeczki z kremem z masłem orzechowym – sposób przyrządzenia

 

1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C. Formę na babeczki wykładamy papilotkami.

 

2. Do dużej miski przekładamy mąkę pszenną, cukier biały drobny, cukier waniliowy, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dokładnie mieszamy.

 

3. Do powstałej mieszanki dodajemy ciepłe mleko, maślankę, jajka i oliwę z oliwek. Miksujemy do powstania gładkiej masy.

 

4. Papilotki wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości.

 

5. Babeczki pieczemy na środkowej półce piekarnika przez około 20 minut. Warto jednak kontrolować proces pieczenia, gdyż piekarnik piekarnikowi nierówny.

 

6. Przygotowujemy krem. Do miski przekładamy pokrojone w grubą kostkę masło, cukier puder, serek śmietankowy i masło orzechowe. Miksujemy na idealnie gładki krem.

 

7. Czekoladowe babeczki dekorujemy kremem za pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego i posypujemy ulubioną posypką.