Racuchy z jabłkami

 

Racuchy smakują zarówno serwowane samodzielnie, przyprószone tylko cukrem pudrem, jak i z dodatkami, np. z łyżeczką dżemu lub konfitury albo z gałką lodów waniliowych i kleksem bitej śmietany.

 

Racuchy z jabłkami – składniki

 

200 g mąki pszennej typu 550

2 duże słodkie jabłka

10 g cukru waniliowego

250 ml mleka 3,2%

5 g proszku do pieczenia

2 jajka

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta cynamonu

masło klarowane (do smażenia)

cukier puder (do posypania)

 

Racuchy z jabłkami – sposób przyrządzenia

 

1. Jabłka umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie półplasterki, posyp szczyptą cynamonu i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj.

 

2. Mąkę pszenną przesiej przez sito.

 

3. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj.

 

4. Oddziel żółtka od białek.

 

5. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka roztrzep widelcem.

 

6. Do naczynia z suchymi składnikami wlej mleko i żółtka. Zmiksuj na gładkie ciasto.

 

7. Do powstałego ciasta dodaj pokrojone jabłka. Starannie wymieszaj.

 

8. Do ciasta z jabłkami delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek.

 

9. Na patelni roztop sporą ilość klarowanego masła.

 

10. Na rozgrzany tłuszcz nakładaj małe porcje ciasta. Smaż z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.

Czas smażenia racuchów zależy od ich grubości i wielkości oraz od stopnia rozgrzania tłuszczu (1-2 minuty z każdej strony powinny wystarczyć).

 

11. Usmażone racuchy wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

 

12. Przed podaniem racuchy posyp cukrem pudrem.