Racuchy z jabłkami
Racuchy smakują zarówno serwowane samodzielnie, przyprószone tylko cukrem pudrem, jak i z dodatkami, np. z łyżeczką dżemu lub konfitury albo z gałką lodów waniliowych i kleksem bitej śmietany.
Racuchy z jabłkami – składniki
200 g mąki pszennej typu 550
2 duże słodkie jabłka
10 g cukru waniliowego
250 ml mleka 3,2%
5 g proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cynamonu
masło klarowane (do smażenia)
cukier puder (do posypania)
Racuchy z jabłkami – sposób przyrządzenia
1. Jabłka umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie półplasterki, posyp szczyptą cynamonu i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj.
2. Mąkę pszenną przesiej przez sito.
3. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj.
4. Oddziel żółtka od białek.
5. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka roztrzep widelcem.
6. Do naczynia z suchymi składnikami wlej mleko i żółtka. Zmiksuj na gładkie ciasto.
7. Do powstałego ciasta dodaj pokrojone jabłka. Starannie wymieszaj.
8. Do ciasta z jabłkami delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek.
9. Na patelni roztop sporą ilość klarowanego masła.
10. Na rozgrzany tłuszcz nakładaj małe porcje ciasta. Smaż z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.
Czas smażenia racuchów zależy od ich grubości i wielkości oraz od stopnia rozgrzania tłuszczu (1-2 minuty z każdej strony powinny wystarczyć).
11. Usmażone racuchy wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
12. Przed podaniem racuchy posyp cukrem pudrem.