Pizzerinki z mozzarellą i pepperoni
Pepperoni to kiełbasa o włoskich korzeniach, którą pokochali Amerykanie, czyniąc tę wędlinę o pikantnym smaku i jasno czerwonym kolorze jednym z najpopularniejszych dodatków do pizzy.
W przepisie pepperoni zastąpić możemy salami lub innym rodzajem kiełbasy.
Pizzerinki z mozzarellą i pepperoni – składniki
Ciasto
500 g mąki pszennej typ 500
250 ml mleka (ewentualnie wody)
50 g świeżych drożdży
30 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Sos
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/ 4 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki suszonego oregano
szczypta cukru (opcjonalnie)
czarny pieprz
sól
Dodatki
250 g kiełbasy pepperoni
250 g mozzarelli
Pizzerinki z mozzarellą i pepperoni – sposób przyrządzenia
1. Przygotowujemy ciasto.
Mąkę pszenną przesiewamy przez sito. Dodajemy sól i cukier. Mieszamy.
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w ciepłym mleku lub wodzie. Temperatura płynu nie powinna być zbyt wysoka, by nie zabić drożdży.
Olej i rozpuszczone w mleku drożdże dodajemy do mąki.
Wyrabiamy elastyczne ciasto i pod przykryciem odstawiamy na pół godziny.
2. Przygotowujemy sos.
Ząbki czosnku drobno siekamy. Dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię i oregano oraz sporą szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Blendujemy na gładki sos.
Sprawdzamy smak. Jeżeli sos jest zbyt kwaśny możemy dodać odrobinę cukru.
3. Lekko wyrośnięte ciasto dzielimy w zależności od tego, jakich rozmiarów pizzerinki chcemy uzyskać na kilka lub kilkanaście równych części.
Każdą część rozwałkowujemy lub ręcznie rozpłaszczamy. Jeżeli chcemy, by pizzerinki miały regularny, okrągły kształt, z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła przy pomocy małego talerzyka, miseczki lub kubka.
4. Pizzerinki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy sosem. Następnie obkładamy je pokrojoną w plasterki lub startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą. Na wierzch kładziemy pepperoni.
5. Pizzerinki pieczemy na środkowej półce nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika przez 12-14 minut. Podany czas pieczenia jest orientacyjny i zależy od grubości ciasta i rodzaju piekarnika.