Pizzerinki z mozzarellą i pepperoni

 

Pepperoni to kiełbasa o włoskich korzeniach, którą pokochali Amerykanie, czyniąc tę wędlinę o pikantnym smaku i jasno czerwonym kolorze jednym z najpopularniejszych dodatków do pizzy.

W przepisie pepperoni zastąpić możemy salami lub innym rodzajem kiełbasy.

 

Pizzerinki z mozzarellą i pepperoni – składniki

 

Ciasto

500 g mąki pszennej typ 500

250 ml mleka (ewentualnie wody)

50 g świeżych drożdży

30 ml oleju rzepakowego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

 

Sos

1 puszka pomidorów krojonych bez skórki

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1/ 4 łyżeczki suszonej bazylii

1/4 łyżeczki suszonego oregano

szczypta cukru (opcjonalnie)

czarny pieprz

sól

 

Dodatki

250 g kiełbasy pepperoni

250 g mozzarelli

 

Pizzerinki z mozzarellą i pepperoni – sposób przyrządzenia

 

1. Przygotowujemy ciasto.

Mąkę pszenną przesiewamy przez sito. Dodajemy sól i cukier. Mieszamy.

Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w ciepłym mleku lub wodzie. Temperatura płynu nie powinna być zbyt wysoka, by nie zabić drożdży.

Olej i rozpuszczone w mleku drożdże dodajemy do mąki.

Wyrabiamy elastyczne ciasto i pod przykryciem odstawiamy na pół godziny.

 

2. Przygotowujemy sos.

Ząbki czosnku drobno siekamy. Dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię i oregano oraz sporą szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Blendujemy na gładki sos.

Sprawdzamy smak. Jeżeli sos jest zbyt kwaśny możemy dodać odrobinę cukru.

 

3. Lekko wyrośnięte ciasto dzielimy w zależności od tego, jakich rozmiarów pizzerinki chcemy uzyskać na kilka lub kilkanaście równych części. 

Każdą część rozwałkowujemy lub ręcznie rozpłaszczamy. Jeżeli chcemy, by pizzerinki miały regularny, okrągły kształt, z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła przy pomocy małego talerzyka, miseczki lub kubka.

 

4. Pizzerinki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy sosem. Następnie obkładamy je pokrojoną w plasterki lub startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą. Na wierzch kładziemy pepperoni.

 

5. Pizzerinki pieczemy na środkowej półce nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika przez 12-14 minut. Podany czas pieczenia jest orientacyjny i zależy od grubości ciasta i rodzaju piekarnika.