Sałatka ziemniaczana z domowym majonezem
Sałatka stanowić może samodzielne danie, np. kolacyjne. Gdy zrezygnujemy z dodania do niej wędliny, podać możemy ją jako dodatek, np. do grillowanych mięs.
Jeśli masz taką możliwość, do przygotowania sałatki użyj ziemniaków typu A – twardych, o niskiej zawartości skrobi. W trakcie obróbki termicznej zachowują one swój kształt i nie rozpadają się.
Sałatka ziemniaczana z domowym majonezem – składniki
1 kg małych lub średnich ziemniaków
2 ogórki kiszone
6 rzodkiewek
20 dag cienkiej kiełbasy
1/2 pęczka szczypiorku
pół łyżeczki drobno posiekanego koperku
1 jajko
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka białego octu winnego
250 ml oleju rzepakowego + 1 łyżka
szczypta cukru pudru
mielony czarny pieprz
sól
Sałatka ziemniaczana z domowym majonezem – sposób przyrządzenia
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
Ziemniaki, najlepiej podobnej wielkości, starannie myjemy, zalewamy wrzątkiem, solimy i zagotowujemy.
Gotujemy do miękkości przez około 20-25 minut, w zależności od wielkości ziemniaków.
Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę.
3. Łyżkę oleju rzepakowego mieszamy z koperkiem.
Dodajemy do ziemniaków i delikatnie razem mieszamy, najlepiej dłońmi, rozdzielając sklejające się kostki.
Jeśli nie mamy pod ręką świeżego koperku, możemy użyć suszony lub całkowicie zrezygnować z tego dodatku.
4. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i przekładamy na sito, by odciekły.
5. Rzodkiewki kroimy w drobną kostkę, cienkie półplasterki lub w paski.
6. Kiełbasę kroimy w małą kostkę.
7. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy.
8. Przygotowujemy majonez.
Do zrobienia majonezu potrzebujemy ręczny blender z nasadką miksującą oraz wysokie i w miarę wąskie naczynie, np. słoik.
Do naczynia wbijamy 1 jajko, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy Dijon, 1 łyżkę białego octu winnego, szczyptę cukru pudru oraz szczyptę soli i mielonego czarnego pieprzu. Całość zalewamy 250 ml oleju rzepakowego.
Końcówkę blendera opieramy o dno naczynia, włączamy urządzenie i bardzo powoli podnosimy ku górze. Po kilku minutach majonez jest gotowy.
9. Do dużej miski przekładamy ziemniaki, ogórki, rzodkiewki, kiełbasę i szczypiorek. Całość mieszamy.
Następnie dodajemy majonez. Jego ilość zależy od osobistych preferencji. Niektórzy lubią, gdy delikatnie osnuwa on składniki sałatki, ale są też i tacy, którym odpowiada, gdy warzywa i inne dodatki wręcz w nim „pływają”.
Sałatkę mieszamy, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.
10. Gotową sałatkę wstawiamy pod przykryciem do lodówki na co najmniej 1-2 godziny, aby składniki się przegryzły.