Sałatka ziemniaczana z domowym majonezem

 

Sałatka stanowić może samodzielne danie, np. kolacyjne. Gdy zrezygnujemy z dodania do niej wędliny, podać możemy ją jako dodatek, np. do grillowanych mięs.

Jeśli masz taką możliwość, do przygotowania sałatki użyj ziemniaków typu A – twardych, o niskiej zawartości skrobi. W trakcie obróbki termicznej zachowują one swój kształt i nie rozpadają się.

 

Sałatka ziemniaczana z domowym majonezem – składniki

 

1 kg małych lub średnich ziemniaków

2 ogórki kiszone

6 rzodkiewek

20 dag cienkiej kiełbasy

1/2 pęczka szczypiorku

pół łyżeczki drobno posiekanego koperku

1 jajko

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżka białego octu winnego

250 ml oleju rzepakowego + 1 łyżka

szczypta cukru pudru

mielony czarny pieprz

sól

 

Sałatka ziemniaczana z domowym majonezem – sposób przyrządzenia

 

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach.

Ziemniaki, najlepiej podobnej wielkości, starannie myjemy, zalewamy wrzątkiem, solimy i zagotowujemy.

Gotujemy do miękkości przez około 20-25 minut, w zależności od wielkości ziemniaków.

Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

2. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę.

 

3. Łyżkę oleju rzepakowego mieszamy z koperkiem.

Dodajemy do ziemniaków i delikatnie razem mieszamy, najlepiej dłońmi, rozdzielając sklejające się kostki.

Jeśli nie mamy pod ręką świeżego koperku, możemy użyć suszony lub całkowicie zrezygnować z tego dodatku.

 

4. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i przekładamy na sito, by odciekły.

 

5. Rzodkiewki kroimy w drobną kostkę, cienkie półplasterki lub w paski.

 

6. Kiełbasę kroimy w małą kostkę.

 

7. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy.

 

8. Przygotowujemy majonez.

Do zrobienia majonezu potrzebujemy ręczny blender z nasadką miksującą oraz wysokie i w miarę wąskie naczynie, np. słoik.

Do naczynia wbijamy 1 jajko, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy Dijon, 1 łyżkę białego octu winnego, szczyptę cukru pudru oraz szczyptę soli i mielonego czarnego pieprzu. Całość zalewamy 250 ml oleju rzepakowego.

Końcówkę blendera opieramy o dno naczynia, włączamy urządzenie i bardzo powoli podnosimy ku górze. Po kilku minutach majonez jest gotowy.

 

9. Do dużej miski przekładamy ziemniaki, ogórki, rzodkiewki, kiełbasę i szczypiorek. Całość mieszamy. 

Następnie dodajemy majonez. Jego ilość zależy od osobistych preferencji. Niektórzy lubią, gdy delikatnie osnuwa on składniki sałatki, ale są też i tacy, którym odpowiada, gdy warzywa i inne dodatki wręcz w nim “pływają”.

Sałatkę mieszamy, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.

 

10. Gotową sałatkę wstawiamy pod przykryciem do lodówki na co najmniej 1-2 godziny, aby składniki się przegryzły.