Naleśniki z nadzieniem z piersi z kurczaka i sera feta
Za składnik farszu do naleśników na słono służyć mogą zarówno warzywa, jak i różne rodzaje mięs i serów. Ilość kombinacji wydaje się niemal nieskończona i ogranicza ją tylko wyobraźnia kucharza.
Naleśniki z nadzieniem z piersi z kurczaka i sera feta – składniki
Naleśniki
120 g mąki pszennej
2 jajka
200 ml mleka 3.2%
50 ml wody gazowanej
2 łyżeczki oleju rzepakowego
2 łyżki posiekanych świeżych ziół
szczypta soli
Nadzienie
2 piersi z kurczaka
200 g sera feta
40 g rukoli
3 łyżki oleju rzepakowego
szczypta mielonej słodkiej papryki
czarny pieprz
sól
Naleśniki z nadzieniem z piersi z kurczaka i sera feta – sposób przyrządzenia
1. W wysokim naczyniu umieść mąkę pszenną, mleko, wodę, jajka i olej. Zmiksuj na gładko, tak by w cieście nie było żadnych grudek.
2. Do ciasta naleśnikowego dodaj bardzo drobno posiekane zioła i szczyptę soli. Wymieszaj ręcznie za pomocą łyżki i odstaw na 20-30 minut.
Użyć możesz dowolnych świeżych ziół, np. tymianku, oregano, natki pietruszki, majeranku, cząbru, mięty. Możesz też zupełnie z ziół zrezygnować.
3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Wlej cienką warstwę ciasta. Naleśniki smaż na średnim ogniu z obu stron.
4. Piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dodaj olej, szczyptę słodkiej papryki oraz świeżo zmielony czarny pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj, by każdy kawałek mięsa pokrył się warstwą tłuszczu.
5. Mięso smaż na rozgrzanej patelni przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliło.
6. Ser feta pokrój w małą kostkę.
Jeżeli nie dysponujesz oryginalną grecką fetą, zastąpić ją możesz serem typu feta. Możesz też zamiast fety użyć bryndzę lub ser szopski.
7. Na każdy naleśnik nałóż porcję smażonej piersi z kurczaka, sera feta oraz rukoli i zawiń w rulon.
Rukolę podmienić możesz na inny rodzaj sałaty, liście szpinaku lub liście mniszka lekarskiego.
8. Naleśniki podawaj samodzielnie lub z dodatkiem sosu, np. z sosem czosnkowym.