Naleśniki z nadzieniem z piersi z kurczaka i sera feta

 

Za składnik farszu do naleśników na słono służyć mogą zarówno warzywa, jak i różne rodzaje mięs i serów. Ilość kombinacji wydaje się niemal nieskończona i ogranicza ją tylko wyobraźnia kucharza. 

 

Naleśniki z nadzieniem z piersi z kurczaka i sera feta – składniki

 

Naleśniki

120 g mąki pszennej

2 jajka

200 ml mleka 3.2%

50 ml wody gazowanej

2 łyżeczki oleju rzepakowego

2 łyżki posiekanych świeżych ziół

szczypta soli

 

Nadzienie

2 piersi z kurczaka

200 g sera feta

40 g rukoli

3 łyżki oleju rzepakowego

szczypta mielonej słodkiej papryki

czarny pieprz

sól

 

Naleśniki z nadzieniem z piersi z kurczaka i sera feta – sposób przyrządzenia

 

1. W wysokim naczyniu umieść mąkę pszenną, mleko, wodę, jajka i olej. Zmiksuj na gładko, tak by w cieście nie było żadnych grudek.

 

2. Do ciasta naleśnikowego dodaj bardzo drobno posiekane zioła i szczyptę soli. Wymieszaj ręcznie za pomocą łyżki i odstaw na 20-30 minut.

Użyć możesz dowolnych świeżych ziół, np. tymianku, oregano, natki pietruszki, majeranku, cząbru, mięty. Możesz też zupełnie z ziół zrezygnować.

 

3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Wlej cienką warstwę ciasta. Naleśniki smaż na średnim ogniu z obu stron.

 

4. Piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dodaj olej, szczyptę słodkiej papryki oraz świeżo zmielony czarny pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj, by każdy kawałek mięsa pokrył się warstwą tłuszczu.

 

5. Mięso smaż na rozgrzanej patelni przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliło.

 

6. Ser feta pokrój w małą kostkę.

Jeżeli nie dysponujesz oryginalną grecką fetą, zastąpić ją możesz serem typu feta. Możesz też zamiast fety użyć bryndzę lub ser szopski.

 

7. Na każdy naleśnik nałóż porcję smażonej piersi z kurczaka, sera feta oraz rukoli i zawiń w rulon.

Rukolę podmienić możesz na inny rodzaj sałaty, liście szpinaku lub liście mniszka lekarskiego.

 

8. Naleśniki podawaj samodzielnie lub z dodatkiem sosu, np. z sosem czosnkowym.