Ciasto śliwkowe z waniliową kruszonką
Ciasto śliwkowe z waniliową kruszonką to doskonała propozycja na pochmurne, deszczowe i zimne popołudnia i wieczory. Podane z kubkiem gorącej czekolady, kawy lub kakao poprawi nam humor w najbardziej nawet depresyjną pogodę.
Ciasto śliwkowe z waniliową kruszonką – składniki
400 g śliwek
Ciasto
300 g mąki pszennej typ 550
150 g masła
150 g cukru pudru
2 jajka o rozmiarze S
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka
150 g mąki pszennej
100 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
100 g masła
1 laska wanilii (opcjonalnie)
Ciasto śliwkowe z waniliową kruszonką – sposób przyrządzenia
1. Masło schładzamy w zamrażalniku przez kwadrans. Następnie kroimy je w kostkę.
2. Mąkę pszenną dwukrotnie przesiewamy, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń i ją napowietrzyć.
3. Do przesianej mąki dodajemy cukier puder, cynamon, pokrojone masło i jajka. Ciasto zagniatamy najszybciej jak się da. Następnie uformowane w kulę umieszczamy w zamrażalniku na 15 minut.
4. Po wyciągnięciu z zamrażalnika ciastem oblepiamy spód i boki okrągłej formy o średnicy mniej więcej 30-32 cm. Jeżeli chcemy, możemy ciasto wcześniej rozwałkować, ale nie jest to konieczne.
5. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem odstawiamy do lodówki na 40 minut lub do zamrażalnika na 20 minut.
6. Śliwki myjemy i w zależności od wielkości kroimy na pół lub w ćwiartki.
7. Przygotowujemy kruszonkę – mąkę pszenną, cukier waniliowy, masło i zeskrobane nasiona wanilii łączymy, zagniatamy, a następnie rozcieramy palcami do powstania grudek.
8. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
9. Ciasto wstępnie podpiekamy przez około 12 minut. Jeżeli się w trakcie pieczenia wybrzuszy, przebijamy je widelcem lub patyczkiem.
10. Na wierzch podpieczonego ciasta wykładamy pokrojone śliwki i posypujemy je kruszonką.
11. Ciasto ponownie umieszczamy w rozgrzanym do 180°C piekarniku i pieczemy przez około 35-40 minut.