Ciasto śliwkowe z waniliową kruszonką

 

Ciasto śliwkowe z waniliową kruszonką to doskonała propozycja na pochmurne, deszczowe i zimne popołudnia i wieczory. Podane z kubkiem gorącej czekolady, kawy lub kakao poprawi nam humor w najbardziej nawet depresyjną pogodę.

 

Ciasto śliwkowe z waniliową kruszonką – składniki

 

400 g śliwek

 

Ciasto

300 g mąki pszennej typ 550

150 g masła

150 g cukru pudru

2 jajka o rozmiarze S

1 łyżeczka cynamonu

 

Kruszonka

150 g mąki pszennej

100 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

100 g masła

1 laska wanilii (opcjonalnie)

 

Ciasto śliwkowe z waniliową kruszonką – sposób przyrządzenia

 

1. Masło schładzamy w zamrażalniku przez kwadrans. Następnie kroimy je w kostkę.

 

2. Mąkę pszenną dwukrotnie przesiewamy, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń i ją napowietrzyć.

 

3. Do przesianej mąki dodajemy cukier puder, cynamon, pokrojone masło i jajka. Ciasto zagniatamy najszybciej jak się da. Następnie uformowane w kulę umieszczamy w zamrażalniku na 15 minut.

 

4. Po wyciągnięciu z zamrażalnika ciastem oblepiamy spód i boki okrągłej formy o średnicy mniej więcej 30-32 cm. Jeżeli chcemy, możemy ciasto wcześniej rozwałkować, ale nie jest to konieczne.

 

5. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem odstawiamy do lodówki na 40 minut lub do zamrażalnika na 20 minut.

 

6. Śliwki myjemy i w zależności od wielkości kroimy na pół lub w ćwiartki.

 

7. Przygotowujemy kruszonkę – mąkę pszenną, cukier waniliowy, masło i zeskrobane nasiona wanilii łączymy, zagniatamy, a następnie rozcieramy palcami do powstania grudek. 

 

8. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. 

 

9. Ciasto wstępnie podpiekamy przez około 12 minut. Jeżeli się w trakcie pieczenia wybrzuszy, przebijamy je widelcem lub patyczkiem.

 

10. Na wierzch podpieczonego ciasta wykładamy pokrojone śliwki i posypujemy je kruszonką. 

 

11. Ciasto ponownie umieszczamy w rozgrzanym do 180°C piekarniku i pieczemy przez około 35-40 minut.