Sos bolognese – krok po kroku
Sos bolognese najlepiej serwować z makaronem tagliatelle, czyli długimi płaskimi wstążkami. Można użyć także fettuccine, papardelle, penne lub rigatoni. Te rodzaje makaronu lepiej, niż cienkie nitki spaghetti udźwigną sos boloński, który jest dość ciężki. Sosem bolognese przekładać można także płaty lasagne.
Do przygotowania klasycznego sosu bolognese używa się pancetty, czyli włoskiego surowego suszonego boczku. Jest on jednak trudno w Polsce dostępny, dlatego w przepisie został zastąpiony parzonym wędzonym boczkiem.
Dania z sosem bolognese podajemy posypane tartym parmezanem (wł. Parmigiano Reggiano).
Sos bolognese – składniki
50 dag mielonej wołowiny
50 dag mielonej wieprzowiny
20 dag wędzonego parzonego boczku
2 duże marchewki
2 duże cebule
4 łodygi selera naciowego
4 duże ząbki czosnku
1 kg pomidorów świeżych lub krojonych z puszki
3 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
375 ml mleka 3,2%
250 ml bulionu wołowego
250 ml wytrawnego białego lub czerwonego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
czarny pieprz
Sos bolognese – sposób przyrządzenia
1. Cebule i seler naciowy pokrój w drobną kostkę.
2. Marchew zetrzyj na tarce o małych oczkach.
3. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
4. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę. Jeżeli używasz pomidorów z puszki, je także postaraj się rozdrobnić.
5. Boczek pokrój w małą kostkę.
6. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj mięso mielone i boczek. Obsmażaj przez kilka minut starając się mięso mielone jak najbardziej rozdrobnić.
7. Na patelni rozgrzej pozostałe dwie łyżki oliwy z oliwek. Dodaj cebulę, czosnek, seler naciowy i marchew. Smaż na małym ogniu nie przestając mieszać przez około dwie minuty.
8. Obsmażone warzywa przełóż do garnka z mięsem mielonym i boczkiem. Dodaj wino. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu cały czas mieszając.
9. Do powstającego sosu dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, mleko i bulion wołowy.
10. Sos przypraw łyżeczką soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
11. Garnek z sosem przykryj. Sos gotuj na bardzo małym ogniu przez około 3-4 godziny do uzyskania preferowanej konsystencji. Na koniec sprawdź smak i ewentualnie ponownie dosmacz solą i czarnym pieprzem.