Jak zrobić biszkopt – krok po kroku

 

Biszkopt stanowić może bazę tortów, ciast z owocami i galaretką czy słynnego australijskiego deseru Lamingtons. Dlatego opanowanie sztuki jego przyrządzania jest jedną z bardziej użytecznych kulinarnych umiejętności. 

Cechą charakterystyczną biszkoptu jest brak tłuszczu w jego składzie. Jedyne składniki, które są potrzebne do upieczenia tego ciasta to jajka, mąka pszenna tortowa i cukier. Osoby, którym bardzo zależy, by ciasto na pewno wyrosło i nie opadło dodają czasami także proszek do pieczenia. Spotkać można również przepisy, w których oprócz mąki pszennej występuje też mąka ziemniaczana.

Dodanie do ciasta biszkoptowego barwnika spożywczego zabarwi go na dowolnie wybrany kolor, co uatrakcyjni np. tort urodzinowy dla dziecka.

Biszkopt pieczony w tortownicy o średnicy 28 cm z ilości składników podanych w przepisie poniżej wyrośnie wysoki i z łatwością można będzie go podzielić na kilka warstw. Jeżeli dysponujesz formą do pieczenia o innych wymiarach, a interesuje cię podobny efekt musisz przeliczyć i odpowiednio dostosować ilość składników.

 

Biszkopt – składniki

 

9 jajek o rozmiarze M

250 g cukru białego drobnego

250 g mąki pszennej tortowej

 

Biszkopt – sposób przyrządzenia

 

1. Na godzinę przed rozpoczęciem pieczenia ciasta z lodówki wyjmij jajka, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

 

2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, ewentualnie jeśli nie posiadasz papieru natłuść je i oprósz niewielką ilością mąki. Boków tortownicy nie natłuszczaj.

 

3. Mąkę tortową dwukrotnie przesiej przez sito, aby ją napowietrzyć, oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń i usunąć grudki, jeśli takowe są.

 

4. Bardzo starannie oddziel żółtka od białek. Uważaj, aby nawet niewielka ilość żółtka nie dostała się do białek, gdyż uniemożliwi to ubicie piany.

 

5. Białka ubij na sztywno, najlepiej na bardzo wysokich obrotach. 

 

6. Do sztywnej już piany nie przestając ubijać dodaj cukier biały drobny. Rób to powoli czekając, aż cukier całkowicie się rozpuści zanim dodasz kolejną jego porcję.

 

7. Żółtka bardzo dokładnie roztrzep widelcem.

 

8. Do ubitej piany z cukrem nie przestając miksować dodaj powoli roztrzepane żółtka.

 

9. Masę jajeczną ubijaj na dużych obrotach przez około 5 minut.

 

10. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C.

 

11. Do ubitych jajek dodaj mąkę. Rób to powoli, delikatnie ręcznie mieszając niewielkie porcje mąki z masą jajeczną.

 

12. Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch, wstaw do piekarnika na środkową półkę i piecz przez około 30-35 minut. Po tym czasie przeprowadź test suchego patyczka i ewentualnie jeżeli biszkopt nie jest jeszcze upieczony, piecz kolejne kilka minut.

 

13. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Możesz po kilku minutach studzenia odwrócić biszkopt do góry nogami, co ma zapobiec jego opadnięciu.

 

14. Ostudzony biszkopt wyjmij z formy, uprzednio oddzielając boki ostrym nożem.