Jak zrobić sos guacamole – krok po kroku

 

W kuchni czasami smak potraw nie idzie w parze z ich wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Dania smaczne niekoniecznie są zdrowe. Dania zdrowe nie zawsze sprawiają przyjemność naszemu podniebieniu. Nie dotyczy to jednak guacamole. Ta potrawa dzięki obecności takich składników jak awokado, cebula, czosnek czy sok z cytryny, które bogate są w liczne substancje odżywcze nie tylko zadowoli nasze nasze kubki smakowe, ale przyniesie także wiele korzyści naszemu zdrowiu.

 

Guacamole – składniki

 

2 duże awokado 

pół małej cebuli

1 ząbek czosnku

4 łyżeczki soku z cytryny

sól morska

czarny pieprz 

pieprz cayenne

 

Składniki opcjonalne

 

pół średniego pomidora

1 łyżeczka pokrojonej papryczki jalapeno

1 łyżeczka sosu tabasco

świeża kolendra

mielona kolendra

 

Guacamole – sposób przyrządzenia

 

1. Przekrój owoce awokado i usuń z nich pestki, następnie za pomocą łyżki wydrąż miąższ.

Awokado powinny być dojrzałe. Przyśpieszyć dojrzewanie awokado można wkładając je do papierowej torby wraz z bananem lub jabłkiem i szczelnie zamykając. Jabłka i banany wydzielają hormon roślinny etylen, który stymuluje dojrzewanie owoców i warzyw.

 

2. Miąższ awokado rozgnieć widelcem na pastę. Jeżeli po roztarciu nie ma on idealnie gładkiej konsystencji i widoczne są niewielkie grudki, to nic nie szkodzi. W guacamole małe kawałki awokado powinny być wyczuwalne.

 

3. Rozgniecione awokado polej sokiem z cytryny, który oprócz właściwości smakowych i zdrowotnych zapobiega utlenianiu miąższu owocu i jego ciemnieniu.

 

4. Pokrój cebulę w drobną kostkę i połącz z awokado. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj.

 

5. Przypraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Posyp szczyptą pieprzu cayenne.

 

6. Guacamole wzbogacić możesz dodatkami. Szczególnie dobrze do tego sosu pasuje pomidor i świeża kolendra. Dodając pomidora pamiętaj, by usunąć z niego gniazda nasienne i po pokrojeniu w drobną kostkę odsączyć jak najwięcej soku. W przeciwnym wypadku konsystencja guacamole może stać się zbyt rzadka i wodnista.