Sos guacamole – krok po kroku
W kuchni smak potraw czasami nie idzie w parze z ich wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Dania smaczne niekoniecznie są zdrowe. Dania zdrowe nie zawsze sprawiają przyjemność naszemu podniebieniu.
Nie dotyczy to jednak guacamole. Ta potrawa dzięki obecności takich składników jak awokado, cebula, czosnek czy sok z cytryny, które bogate są w liczne substancje odżywcze, nie tylko zadowoli nasze nasze kubki smakowe, ale przyniesie także wiele korzyści naszemu zdrowiu.
Guacamole – składniki
2 duże awokado
pół małej cebuli
1 ząbek czosnku
4 łyżeczki soku z cytryny
sól morska
czarny pieprz
pieprz cayenne
Składniki opcjonalne
pół średniego pomidora
1 łyżeczka pokrojonej papryczki jalapeno
1 łyżeczka sosu tabasco
świeża kolendra
mielona kolendra
Guacamole – sposób przyrządzenia
1. Przekrój owoce awokado i usuń z nich pestki, następnie za pomocą łyżki wydrąż miąższ.
Awokado powinny być dojrzałe. Przyśpieszyć dojrzewanie awokado można wkładając je do papierowej torby wraz z bananem lub jabłkiem i szczelnie zamykając. Jabłka i banany wydzielają hormon roślinny etylen, który stymuluje dojrzewanie owoców i warzyw.
2. Miąższ awokado rozgnieć widelcem na pastę. Jeżeli po roztarciu nie ma on idealnie gładkiej konsystencji i widoczne są niewielkie grudki, to nic nie szkodzi. W guacamole małe kawałki awokado powinny być wyczuwalne.
3. Rozgniecione awokado polej sokiem z cytryny, który oprócz właściwości smakowych i zdrowotnych zapobiega utlenianiu miąższu owocu i jego ciemnieniu.
4. Pokrój cebulę w drobną kostkę i połącz z awokado. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj.
5. Przypraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Posyp szczyptą pieprzu cayenne.
6. Guacamole wzbogacić możesz dodatkami. Szczególnie dobrze do tego sosu pasuje pomidor i świeża kolendra. Dodając pomidora pamiętaj, by usunąć z niego gniazda nasienne i po pokrojeniu w drobną kostkę odsączyć jak najwięcej soku. W przeciwnym wypadku konsystencja guacamole może stać się zbyt rzadka i wodnista.