Naleśniki na słono – przepis podstawowy

 

Naleśniki na słono to jeden z najbardziej wdzięcznych tematów w kuchni. Podawać je można na wiele sposobów – z twarożkiem, nadzieniem warzywnym lub mięsnym, w formie krokietów jako dodatek do czerwonego barszczu, na ciepło jako danie główne lub jako zimną przekąskę do pracy.

Dlatego ich przygotowywanie to sztuka warta opanowania. Gruntowne poznanie sposobu ich przyrządzania pozwoli tworzyć własne dania i nawet dysponując prawie pustą lodówką lub niewielkimi środkami finansowymi, umożliwi kreowanie wartościowych posiłków na różne okazje.

 

 

Naleśniki na słono – składniki

 

500 ml mleka

250 g mąki pszennej

3 jajka

20 g masła

1/3 łyżeczki soli

 

Naleśniki na słono – sposób przyrządzenia

 

1. Do kubka wbijamy jajka i lekko rozbijamy je widelcem. Następnie łączymy je z mlekiem.

 

2. Masło roztapiamy na wolnym ogniu i pozostawiamy do przestudzenia.

 

3. Mąkę przesiewamy do miski. Przesiewanie nie jest niezbędne, ale warto to zrobić. Pozwoli to uniknąć grudek w cieście, składniki lepiej się połączą, a naleśniki będą delikatniejsze.

 

4. Do przesianej mąki dodajemy rozbite jajka z mlekiem, roztopione masło oraz sól. Wszystko razem najpierw mieszamy łyżką, a następnie dokładnie miksujemy, aż ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję.

 

5. Masę naleśnikową odstawiamy na co najmniej dwadzieścia minut, aby gluten związał ciasto. Po tym czasie, jeżeli ciasto stanie się zbyt gęste, możemy dodać jeszcze trochę mleka lub wodę. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki.

 

6. Rozgrzewamy mocno patelnię i natłuszczamy ją olejem. Czynność tą należy wykonać przed smażeniem pierwszego naleśnika i ewentualnie powtórzyć później 2-3 razy. Częstsze natłuszczanie patelni nie powinno być potrzebne, ponieważ w cieście naleśnikowym już znajduje się tłuszcz.

 

7. Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta. Jego ilość zależy od tego, jakiej grubości naleśnik chcemy uzyskać. Po usmażeniu pierwszego naleśnika zorientujemy się, czy nakładać więcej, czy może mniej ciasta.

 

8. Naleśnik smażymy na średnim ogniu przez około 60 sekund, po czym przewracamy i dosmażamy z drugiej strony przez około 20 sekund. Tak naprawdę podany tutaj czas smażenia jest orientacyjny i zależy od tego, z jak dużej ilości ciasta smażony jest naleśnik.

 

9. Naleśniki układamy jeden na drugim. Gorące są dość sztywne, ale po lekkim przestudzeniu nabierają elastyczności. Z podanej ilości ciasta wychodzi około 10 sztuk średniej grubości naleśników smażonych na patelni o średnicy 24 cm.