Gazpacho – hiszpański chłodnik na upalne dni

 

Gazpacho należy do klasyki hiszpańskiej kuchni. Serwowane podczas upałów, orzeźwia i chłodzi. Przyrządza się go zazwyczaj z surowych warzyw (pomidorów, papryki, cebuli i czosnku) z dodatkiem oliwy z oliwek, octu winnego, soli i chleba.

 

 Gazpacho – składniki

 

1 1/2 kg dojrzałych pomidorów

1 1/2 zielonego ogórka (350 g)

1/2 dużej zielonej papryki (100 g)

1 średnia cebula (150 g)

2 małe ząbki czosnku

3 duże kromki bułki paryskiej

50 ml oliwy z oliwek extra virgin

25 ml octu winnego z białego wina

woda

sól

Gazpacho – sposób przyrządzenia

 

1. Obierz pomidory ze skórki. W tym celu natnij je delikatnie nożem (w przypadku małych pomidorów wystarczy jedno cięcie, przy większych sztukach potrzebne mogą być dwa), następnie umieść je we wrzątku na około 20 sekund, po czym przełóż do zimnej wody i po chwili, gdy ostygną, obierz. Skórka na tym etapie powinna odchodzić bez problemu. Metoda jest skuteczna w przypadku dojrzałych pomidorów. 

 

2. Ogórek obierz ze skórki, chyba że jest z pewnego źródła, nienawożony chemicznie i nie pryskany pestycydami. Następnie potnij go na mniejsze kawałki.

 

3. Zieloną paprykę pokrój w kostkę. 

 

4. Cebulę obierz i grubo posiekaj. 

 

5. Z bułki wydrąż miąższ, zalej go niewielką ilością zimnej wody i odstaw na kilka minut, by napęczniał.

 

6. Do dużego naczynia przełóż pomidory, ogórek, paprykę, cebulę, czosnek i miąższ z bułki. Dodaj oliwę z oliwek, biały ocet winny i szczyptę soli. Zmiksuj na gładko.

Ocet winny możesz dodawać partiami – część przed miksowaniem, resztę potem. Nie każdemu odpowiada charakterystyczny smak, który nadaje on daniu, warto więc spróbować zupę i ewentualnie użyć go mniej.

 

7. Sprawdź konsystencję zupy. Jeżeli jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę zimnej wody. Należy jednak uważać, by nie dodać jej zbyt dużo, aby zupa nie stała się zbyt rozrzedzona, wręcz wodnista.

 

8. Sprawdź smak gazpacho i w razie potrzeby dopraw.

 

9. Zupę schładzaj w lodówce przez 1-2 godziny przed podaniem jej na stół.

Gazpacho można podać z dodatkami, które każdy samodzielnie dodaje do zupy. Proponowane dodatki to: pokrojony ogórek, papryka, biała lub czerwona cebula, pomidor, oliwki, grzanki do zup.