Waniliowe pankejki z cynamonem i kakao
Jeżeli chcesz, by pankejki były puszyste i lekkie zrezygnuj z miksowania składników za pomocą miksera i zamiast tego użyj trzepaczki kuchennej i widelca. Składniki suche połącz zaś ze składnikami mokrymi dopiero tuż przed smażeniem placków.
Waniliowe pankejki z cynamonem i kakao – składniki
Składniki suche
300 g mąki pszennej
30 g cukru waniliowego
10 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki kakao
3 g soli
1 laska wanilii
Składniki mokre
450 ml mleka 3.2%
2 jajka o rozmiarze M
60 g masła
Smażenie
masło lub olej kokosowy
Waniliowe pankejki z cynamonem i kakao – sposób przyrządzenia
1. W dużej misce dokładnie wymieszaj mąkę pszenną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon, kakao i sól.
2. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i i małą łyżeczką zeskrob nasionka. Dodaj je do wymieszanych składników suchych.
3. Roztop masło na małym ogniu, by się nie zagotowało. Pozostaw do ostudzenia.
4. W drugiej misce wymieszaj ze sobą składniki mokre – lekko podgrzane mleko, jajka i roztopione masło.
6. Zawartość dwóch misek połącz ze sobą i krótko wymieszaj za pomocą widelca. Nie szkodzi, jeśli w cieście pozostaną małe grudki.
7. Rozgrzej patelnię. Rozpuść na niej niewielką ilość masła lub oleju kokosowego.
8. Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładaj porcje ciasta. Na duże placki wielkości naleśnika potrzeba 3-4 łyżki ciasta. Na małe pankejki wystarczą niecałe 2 łyżki.
9. Pankejki smaż 2-3 minuty z jednej strony, aż pojawią się bąbelki powietrza. Następnie obróć je i dosmażaj kolejną minutę z drugiej strony.
10. Pankejki podawaj od razu z kleksem bitej śmietany i świeżymi owocami.