Waniliowe pankejki z cynamonem i kakao

 

Jeżeli chcesz, by pankejki były puszyste i lekkie zrezygnuj z miksowania składników za pomocą miksera i zamiast tego użyj trzepaczki kuchennej i widelca. Składniki suche połącz zaś ze składnikami mokrymi dopiero tuż przed smażeniem placków.

 

Waniliowe pankejki z cynamonem i kakao – składniki

 

Składniki suche

300 g mąki pszennej

30 g cukru waniliowego

10 g proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki kakao

3 g soli

1 laska wanilii

 

Składniki mokre

450 ml mleka 3.2% 

2 jajka o rozmiarze M

60 g masła

 

 Smażenie 

masło lub olej kokosowy

 

 

 Waniliowe pankejki z cynamonem i kakao – sposób przyrządzenia

 

1. W dużej misce dokładnie wymieszaj mąkę pszenną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon, kakao i sól. 

 

2. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i i małą łyżeczką zeskrob nasionka. Dodaj je do wymieszanych składników suchych.

 

3. Roztop masło na małym ogniu, by się nie zagotowało. Pozostaw do ostudzenia.

 

4. W drugiej misce wymieszaj ze sobą składniki mokre – lekko podgrzane mleko, jajka i roztopione masło. 

 

6. Zawartość dwóch misek połącz ze sobą i krótko wymieszaj za pomocą widelca. Nie szkodzi, jeśli w cieście pozostaną małe grudki.

 

7. Rozgrzej patelnię. Rozpuść na niej niewielką ilość masła lub oleju kokosowego.

 

8. Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładaj porcje ciasta. Na duże placki wielkości naleśnika potrzeba 3-4 łyżki ciasta. Na małe pankejki wystarczą niecałe 2 łyżki.

 

9. Pankejki smaż 2-3 minuty z jednej strony, aż pojawią się bąbelki powietrza. Następnie obróć je i dosmażaj kolejną minutę z drugiej strony.

 

10. Pankejki podawaj od razu z kleksem bitej śmietany i świeżymi owocami.