Budyń jaglany z pomarańczową nutą

 

W kaszy jaglanej znajduje się wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, m.in. witamina B1, witamina B2, witamina B6, kwas foliowy, krzem, żelazo.

Ponieważ kasza jaglana nie zawiera glutenu, może być spożywana przez osoby chore na celiakię lub będące z innych powodów na diecie bezglutenowej.

 

Budyń jaglany z pomarańczową nutą – składniki

 

200 g kaszy jaglanej

1 l mleka

25 g cukru 

1 łyżka oleju rzepakowego

1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego

szczypta soli

 

Budyń jaglany z pomarańczową nutą – sposób przyrządzenia

 

1. Kaszę jaglaną wsypujemy na sito. Kilkakrotnie przepłukujemy ją zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem lub bardzo gorącą wodą, a na sam koniec ponownie płuczemy w zimnej wodzie. Pomoże to pozbyć się smaku goryczki.

 

2. Mleko zagotowujemy.

 

3. Do garnka z gorącym mlekiem wsypujemy kaszę. Starannie mieszamy.

 

4. Kaszę z mlekiem zagotowujemy na wolnym ogniu pod przykryciem.

Kiedy kasza zacznie się gotować, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i szczyptę soli.

Maksymalnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 18-20 minut, nie podnosząc pokrywki.

 

5. Po ugotowaniu kaszę jaglaną zdejmujemy z ognia.

Dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści.

 

6. Sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy jeszcze trochę cukru. Możemy też dosłodzić kaszę miodem.

Kaszę pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny do ostygnięcia.

 

7. Do przestudzonej kaszy dodajemy ekstrakt pomarańczowy i blendujemy przez kilka minut na gładko.

Jeżeli chcemy uzyskać bardziej intensywny aromat pomarańczy, możemy dodać trochę więcej ekstraktu.

Jeśli nie posiadamy ekstraktu pomarańczowego, możemy z tego dodatku całkowicie zrezygnować lub zastąpić go, np. ekstraktem waniliowym, migdałowym lub cytrynowym.

 

8. Gotowy budyń wlewamy do pucharków, szklaneczek lub salaterek.

 

9. Poporcjowany budyń wstawiamy do lodówki i schładzamy przez co najmniej godzinę.

 

10. Przed podaniem budyń możemy udekorować, np. cienkim plasterkiem pomarańczy. Można też na jego wierzch wyłożyć łyżkę ulubionego dżemu lub konfitury i owoce, np. borówki amerykańskie, maliny, jeżyny lub pokrojone w plasterki truskawki.