Kluski śląskie – krok po kroku
Kluski śląskie znajdują zastosowanie zarówno jako dodatek do dań mięsnych, takich jak rolada wołowa czy gulasz, jak i wegetariańskich, np. do sosu pomidorowego, pieczarkowego lub innego grzybowego.
Kluski śląskie -składniki
1,5 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
25 g masła
sól
olej rzepakowy
Kluski śląskie – sposób przyrządzenia
1. Masło wyciągamy z lodówki, by zmiękło.
2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Do przyrządzenia klusek śląskich najlepsze będą ziemniaki typu kulinarnego C. Są to odmiany mączyste, bogate w skrobię.
3. Po ugotowaniu ziemniaki dokładnie odcedzamy, by usunąć jak najwięcej wody.
4. Odcedzone ziemniaki bezzwłocznie, nie czekając, aż ostygną przeciskamy przez praskę i odstawiamy na 10 minut, by odparowały.
5. Następnie ziemniaki uklepujemy w naczyniu, równo rozprowadzając je po dnie.
6. Za pomocą noża lub łopatki dzielimy ziemniaki na cztery równe części.
7. Jedną część ziemniaków wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Mąki powinniśmy dodać tyle, ile usunęliśmy ziemniaków, tak by szczelnie wypełniła ona puste miejsce.
8. Do naczynia z ziemniakami i mąką dodajemy odłożoną wcześniej część ziemniaków, miękkie masło, jajka i sól.
Ilość soli zależy od tego jak mocno posolony był wrzątek, w którym ziemniaki były gotowane i w rezultacie jak słone są ziemniaki. Na początek wystarczy dodać dużą szczyptę i później ewentualnie jeszcze masę dosolić.
9. Masę wyrabiamy ręcznie, aż powstanie jednolite, zwarte ciasto. Proces wyrabiania nie powinien trwać zbyt długo. Gdyby zaszła taka potrzeba, można jeszcze do ciasta dodać trochę mąki ziemniaczanej.
10. Stolnicę posypujemy niewielką ilością mąki ziemniaczanej.
Ciasto dzielimy na kilka mniej więcej tej samej wielkości części.
Każdą część rolujemy w wałek i kroimy na równe, niezbyt duże kawałki.
Z każdego kawałka w dłoniach formujemy okrągłą kluskę, po czym nieco ją spłaszczamy.
W środku kluski palcem robimy wgłębienie.
11. W dużym garnku zagotowujemy wodę z jedną łyżeczką soli.
12. Kiedy woda zacznie się gotować, dodajemy łyżeczkę oleju rzepakowego, zmniejszamy lekko ogień i przekładamy do garnka część klusek.
Czekamy, aż wypłyną na powierzchnię i od tego momentu gotujemy je przez około 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kluski gotujemy partiami. Ilość gotujących się jednocześnie klusek zależy od ich wielkości i ilości wody. Ważne, by każda kluska mogła w miarę swobodnie pływać, nie sklejając się z pozostałymi.
13. Ugotowane kluski śląskie wyjmujemy z garnka przy użyciu łyżki cedzakowej, starając się strzepnąć jak najwięcej wody.
Odsączone kluski przekładamy na lekko natłuszczony olejem talerz.