Kulki z suszonymi daktylami i morelami

 

Najlepsze przekąski to te, które łączą w sobie kilka cech – są równocześnie smaczne, korzystne dla naszego zdrowia i pożywne, dzięki czemu na długo zaspokajają głód. Takie właśnie są prezentowane w przepisie kulki z suszonymi daktylami i morelami.

Wybierając płatki owsiane warto skorzystać z płatków owsianych górskich. Mają one więcej wartości odżywczych, niż płatki błyskawiczne i niższy od nich indeks glikemiczny.

Użyte masło orzechowe może być zarówno gładkie, jak i z kawałkami orzechów.

Bakalie w miarę możliwości najlepiej by były ekologiczne, niesiarkowane. Są nie tylko zdrowsze, ale także lepiej smakują.

 

Kulki z suszonymi daktylami i morelami – składniki

 

120 g płatków owsianych

120 g suszonych daktyli bez pestek

50 g suszonych moreli bez pestek

50 g orzechów laskowych tartych

50 g wiórków kokosowych

30 g masła orzechowego

2 g cynamonu

kilka kropli ekstraktu waniliowego

 

Kulki z suszonymi daktylami i morelami – sposób przyrządzenia

 

1. Suszone daktyle i morele przełóż do miski, zalej wrzącą wodą i namaczaj przez kwadrans. Następnie owoce starannie odcedź.

 

2. Płatki owsiane wsyp do kielicha blendera lub do młynka i drobno zmiel.

 

3. Do zmielonych płatków owsianych dodaj namoczone daktyle i morele, tarte orzechy laskowe, masło orzechowe, cynamon i kilka kropli ekstraktu waniliowego. 

Opcjonalnie dodać możesz także kakao.

 

4. Całość blenduj do połączenia się składników.

Decyzja o stopniu rozdrobnienia składników należy od ciebie. Niektórzy lubią gdy podczas jedzenia da się wyczuć małe kawałki, inni zaś wolą jednolitą, gładką masę. 

 

5. Gotową masę włóż na kilkanaście minut do lodówki.

 

6. Ze schłodzonej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.

 

7. Na płaskim talerzu rozsyp wiórki kokosowe i starannie obtocz w nich kulki.

 

8. Kulki przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Możesz je także mrozić.