Pieczone ćwiartki z kurczaka z warzywami
Składniki dania można przygotować wcześniej, nawet poprzedniego wieczora, przełożyć je do formy do zapiekania, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Po powrocie z pracy formę wystarczy włożyć do gorącego piekarnika.
Pieczone ćwiartki z kurczaka z warzywami – składniki
4 ćwiartki z kurczaka
4 duże ziemniaki
4 pomidorki koktajlowe
4 małe ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 średnia cebula
1 mała cukinia (około 300 g)
1/2 czerwonej papryki
6 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli + sól do przyprawienia warzyw
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu + pieprz do przyprawienia warzyw
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
Pieczone ćwiartki z kurczaka z warzywami – sposób przyrządzenia
1. W miseczce mieszamy 3 łyżki oleju rzepakowego z solą, mielonym czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką mieloną papryką, wędzoną słodką mieloną papryką, pieprzem cayenne i kurkumą.
Jeżeli dysponujemy bardzo dużymi ćwiartkami z kurczaka, możemy zwiększyć ilość dodawanych przypraw.
2. Powstałą mieszanką starannie nacieramy ćwiartki z kurczaka i odstawiamy je pod przykryciem na godzinę do lodówki.
3. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w cząstki lub w grubsze plasterki.
4. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
5. Marchew i cukinię kroimy na plasterki o grubości mniej więcej pół centymetra.
6. Cebulę kroimy w piórka.
7. Czerwoną paprykę oczyszczamy i kroimy w niezbyt grube paski.
8. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy 3 łyżki oleju rzepakowego oraz sporą szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Starannie mieszamy.
9. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C .
10. Formę do pieczenia delikatnie natłuszczamy. Ćwiartki z kurczaka układamy na środku skórką do góry, a obok nich wykładamy warzywa.
Jeżeli jesteśmy w posiadaniu świeżego rozmarynu, możemy pomiędzy ćwiartki z kurczaka włożyć kilka gałązek, a po upieczeniu usunąć je.
11. Ćwiartki wraz z warzywami pieczemy przez około 70-80 minut.
Mięso (ale nie wcześniej, niż po upływie 30 minut) dobrze jest obrócić na drugą stronę i polać powstałym w trakcie pieczenia sosem, a warzywa kilkakrotnie przemieszać.
Czas pieczenia trudno precyzyjnie określić. Zależy on od wielkości ćwiartek z kurczaka, rodzaju piekarnika, a w przypadku twardych warzyw jak marchew czy ziemniaki, od tego na jak grube kawałki je pokroiliśmy. Dlatego piekącemu się daniu już po 50-60 minutach pobytu w piekarniku warto zacząć się uważniej przyglądać.