KUCHNIA

Pieczone ćwiartki z kurczaka z warzywami

 

Składniki dania można przygotować wcześniej, nawet poprzedniego wieczora, przełożyć je do formy do zapiekania, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Po powrocie z pracy formę wystarczy włożyć do gorącego piekarnika.

 

Pieczone ćwiartki z kurczaka z warzywami – składniki

 

4 ćwiartki z kurczaka

4 duże ziemniaki

4 pomidorki koktajlowe

4 małe ząbki czosnku

1 duża marchewka

1 średnia cebula

1 mała cukinia (około 300 g)

1/2 czerwonej papryki

6 łyżek oleju rzepakowego

1 łyżeczka soli + sól do przyprawienia warzyw

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej mielonej papryki

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu + pieprz do przyprawienia warzyw

1/2 łyżeczki kurkumy

1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne

 

Pieczone ćwiartki z kurczaka z warzywami – sposób przyrządzenia

 

1. W miseczce mieszamy 3 łyżki oleju rzepakowego z solą, mielonym czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką mieloną papryką, wędzoną słodką mieloną papryką, pieprzem cayenne i kurkumą. 

Jeżeli dysponujemy bardzo dużymi ćwiartkami z kurczaka, możemy zwiększyć ilość dodawanych przypraw.

 

2. Powstałą mieszanką starannie nacieramy ćwiartki z kurczaka i odstawiamy je pod przykryciem na godzinę do lodówki.

 

3. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w cząstki lub w grubsze plasterki.

 

4. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.

 

5. Marchew i cukinię kroimy na plasterki o grubości mniej więcej pół centymetra.

 

6. Cebulę kroimy w piórka.

 

7. Czerwoną paprykę oczyszczamy i kroimy w niezbyt grube paski.

 

8. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy 3 łyżki oleju rzepakowego oraz sporą szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Starannie mieszamy.

 

9. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C .

 

10. Formę do pieczenia delikatnie natłuszczamy. Ćwiartki z kurczaka układamy na środku skórką do góry, a obok nich wykładamy warzywa.

Jeżeli jesteśmy w posiadaniu świeżego rozmarynu, możemy pomiędzy ćwiartki z kurczaka włożyć kilka gałązek, a po upieczeniu usunąć je.

 

11. Ćwiartki wraz z warzywami pieczemy przez około 70-80 minut.

Mięso (ale nie wcześniej, niż po upływie 30 minut) dobrze jest obrócić na drugą stronę i polać powstałym w trakcie pieczenia sosem, a warzywa kilkakrotnie przemieszać.

Czas pieczenia trudno precyzyjnie określić. Zależy on od wielkości ćwiartek z kurczaka, rodzaju piekarnika, a w przypadku twardych warzyw jak marchew czy ziemniaki, od tego na jak grube kawałki je pokroiliśmy. Dlatego piekącemu się daniu już po 50-60 minutach pobytu w piekarniku warto zacząć się uważniej przyglądać.

 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie