KUCHNIA

Naleśniki na słodko – przepis podstawowy

 

Naleśniki na słodko serwujemy nie tylko jako obiadowe danie główne. To także baza pod doskonałe desery. Najbardziej popularne sposoby ich podawania to naleśniki z białym serem i rodzynkami, z dżemem lub marmoladą, z cukrem pudrem, z duszonymi lub świeżymi owocami, z kremem czekoladowym, z bitą śmietaną, z masłem orzechowym, z masłem migdałowym, z lodami, z serkiem mascarpone, z miodem. Podawać je można rolując lub składając każdy naleśnik osobno, można także zbudować z nich tort przekładając naleśniki dowolnymi kremami, farszami i innymi dodatkami.

 

Naleśniki na słodko – składniki

 

400 ml mleka

100 ml wody

2 jajka o rozmiarze S

1 łyżeczka cukru waniliowego

8 g stopionego masła

szczypta soli

 

Naleśniki na słodko – sposób przyrządzenia

 

1. Roztapiamy masło na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier waniliowy i odrobinę ciepłego mleka i mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści.

 

2. Pozostałe mleko mieszamy z wodą. Do powstałego płynu dodajemy rozbite widelcem jajka.

 

3. Mąkę przesiewamy, aby uniknąć powstania grudek w cieście i by było ono delikatniejsze.

 

4. Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone masło z cukrem waniliowym, mieszaninę mleka i wody z jajkami oraz szczyptę soli. Wszystko razem miksujemy do uzyskania gładkiej, pozbawionej grudek konsystencji.

 

5. Masę naleśnikową odstawiamy na 30 minut, aby gluten związał ciasto.

 

6. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Ponieważ w cieście naleśnikowym znajduje się już tłuszcz, ponowne natłuszczanie patelni nie powinno być potrzebne.

 

7. Za pomocą chochli na rozgrzaną patelnię nalewamy niewielką ilość ciasta naleśnikowego. Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni patelni lekko nią poruszając.

 

8. Naleśniki smażymy na średnim ogniu przez około minutę, po czym obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około 20 sekund. Czas smażenia zależy od tego, ile ciasta użyjemy i może ulec wydłużeniu lub skróceniu.

 

9. Po usmażeniu naleśniki przykrywamy talerzem lub folią aluminiową, aby nie obeschły i szybko nie ostygły. Z podanej ilości składników uzyskamy około 15 cienkich naleśników smażonych na patelni o średnicy 24 cm.

 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie