Jak zrobić puszystą jajecznicę – krok po kroku

 

Z jajecznicą jest podobnie jak ze słynną sałatką jarzynową – przepisy podobne, jednak w zależności od tego kto robi, różne rezultaty. I dobrze, w ten sposób tworzymy własne tradycje kulinarne odzwierciedlające upodobania smakowe nas i naszych bliskich.

W przepisie poniżej przedstawiamy różne rady, ciekawostki i metody na przygotowanie tego popularnego dania.

 

Jajecznica – składniki

 

4 jajka

40 g masła

sól

pieprz

 

Jajecznica – sposób przyrządzenia

 

1. Jajka wbijamy do miseczki. Najlepsze są jajka ekologiczne (oznaczone cyfrą 0) lub jajka z chowu na wolnym wybiegu (oznaczone cyfrą 1).  

 

2. Jajka delikatnie posól i popieprz. Niektórzy twierdzą, że sól najlepiej jest dodawać dopiero tuż pod koniec smażenia. Dodanie jej wcześniej może spowodować, że jajecznica stanie się lekko wodnista.

 

3. Jajka z przyprawami roztrzep za pomocą widelca lub trzepaczki. Daj sobie czas, by zrobić to naprawdę dobrze, nawet kilka minut. Niektórzy twierdzą, że właśnie dokładne rozbicie jajek powoduje, że jajecznica staje się puszysta. Według innej szkoły jajka należy wbić bezpośrednio na patelnię i dopiero podczas mieszania je roztrzepać.

 

4. Już podczas roztrzepywania jajek rozgrzej patelnię. Rozbite jajka nie powinny zbyt długo czekać. Patelnia powinna być raczej o małej średnicy. Ułatwia to proces smażenia, gdyż łopatka podczas mieszania nie musi poruszać się po dużej powierzchni oraz zmniejsza ryzyko przesuszenia jajecznicy. Dotyczy to oczywiście sytuacji, gdy smażymy niewielką ilość jajek.

 

5. Niektórzy do mieszanki jajecznej dodają jeszcze jakiś płynny dodatek – śmietanę, mleko lub wodę gazowaną. Możemy dodać też inne dodatki, np. pokrojoną cebulkę, pomidora, paprykę lub pieczarki, plasterki kiełbasy, boczek czy starty ser.

 

6. Kiedy patelnia jest już rozgrzana zmniejsz maksymalnie ogień i roztop masło. Część masła możesz odłożyć i dodać do jajecznicy podczas jej smażenia. Jajecznicę możesz też przygotować nie na patelni, a w kąpieli wodnej – wstaw miskę na garnek z gotującą się wodą, dodaj masło, a kiedy ono się roztopi masę jajeczną. Jajecznica przygotowana w ten sposób jest bardziej delikatna.

 

7. Kiedy masło się roztopi przełóż masę jajeczną na patelnię, odczekaj kilka sekund, zacznij mieszać i do końca nie przestawaj. Niektórzy podczas smażenia zdejmują jajecznicę z ognia na kilka sekund, by zapobiec jej przesuszeniu.

 

8. Wyłącz ogień, kiedy jajecznica jest jeszcze lekko wodnista. Patelnia pozostanie przez jakiś czas gorąca i jajecznica zdąży dojść, ale się nie przesuszy.

 

9. Jajecznicę podawaj od razu po usmażeniu. Serwuj ją jako samodzielne danie, na kromkach chleba lub we wrapach z tortilli.