Bananowe pankejki

 

Bananowe pankejki to smaczny i zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. Ich główne składniki – płatki owsiane, banany i miód są źródłem wielu cennych substancji odżywczych.

Placuszki podawać można ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, malinami lub kiwi, co nie tylko podniesie ich walory smakowe, ale także zdrowotne.

Bananowe pankejki to także doskonała propozycja na deser. W tej wersji serwować można je z bitą śmietaną, sosem czekoladowym lub z konfiturami.

 

Bananowe pankejki – składniki

 

200 g płatków owsianych zwykłych

3 średnie banany

250 ml mleka 3,2%

15 ml miodu

10 g proszku do pieczenia

1 duże jajko

1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

1/3 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy (opcjonalnie)

masło klarowane

 

Bananowe pankejki – sposób przyrządzenia

 

1. Płatki owsiane zalej mlekiem, wymieszaj i odstaw na pół godziny.

Najbardziej wartościowe są płatki owsiane zwykłe, ale możesz tez użyć płatków owsianych górskich lub błyskawicznych.

 

2. Namoczone płatki przełóż do kielicha blendera. Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki banany, miód, cynamon, proszek do pieczenia, jajko i otartą skórkę z pomarańczy.

Składniki zmiksuj na gładką masę.

Skórka pomarańczowa jest w przepisie dodatkiem opcjonalnym. Można z jej użycia całkowicie zrezygnować lub też zastąpić ją, dodając pół łyżeczki naturalnego ekstraktu pomarańczowego.

 

3. Na dużej patelni, na której smażyć można po kilka placuszków na raz, rozpuść niewielką ilość klarowanego masła.

Jeśli nie masz pod ręką masła klarowanego lub nie stosujesz go w kuchni, użyj oleju kokosowego lub oleju rzepakowego.

 

4. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż porcje ciasta. 

Placuszki smaż z obu stron do zrumienienia na niezbyt mocnym ogniu, w zależności od ich wielkości i grubości przez mniej więcej 2-2,5 minuty z każdej strony.

 

5. Pankejki przełóż na talerz i od razu podawaj z dodatkami własnego wyboru. Najlepiej smakują gorące, zaraz po usmażeniu.