Muffiny czekoladowo-bananowe z nutą wanilii
Czekolada i banany to wyjątkowo udane połączenie smakowe. Do tego przepisu najlepiej nadają się banany mocno dojrzałe. Jeżeli więc w domu masz zalegające owoce z ciemniejącą już skórką, wykorzystaj je do zrobienia tego smacznego deseru.
Muffiny czekoladowo-bananowe z nutą wanilii – składniki
300 g mąki pszennej typu 500
200 g cukru białego drobnego
150 g ciemnej czekolady lub groszków z ciemnej czekolady
20 g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
15 g proszku do pieczenia
10 g sody oczyszczonej
300 ml maślanki
100 ml oleju rzepakowego
2 jajka
2 małe banany
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Muffiny czekoladowo-bananowe z nutą wanilii – sposób przyrządzenia
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Foremki do muffinów wyłóż papilotkami lub natłuść.
2. Ciemną czekoladę posiekaj jak najdrobniej.
3. Jajka roztrzep widelcem.
4. Mąkę i kakao przesiej przez sito.
5. Banany rozdrobnij na gładką masę.
6. Przygotuj dwie miski. W pierwszej misce wymieszaj składniki suche – mąkę z kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i posiekaną czekoladę. Jeżeli zamiast czekolady używasz groszków czekoladowych, zostaw część na koniec do posypania muffinów.
7. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre – jajka, maślankę, olej, banany i ekstrakt waniliowy.
8. Zawartość obu misek połącz ze sobą i bardzo delikatnie łyżką wymieszaj.
9. Formy na muffiny napełnij ciastem do mniej więcej 2/3 wysokości. Wierzch posyp pozostałymi groszkami czekoladowymi.
10. Muffiny piecz na środkowej półce piekarnika przez około 20 minut.