KUCHNIA

Muffiny czekoladowo-bananowe z nutą wanilii

 

Czekolada i banany to wyjątkowo udane połączenie smakowe. Do tego przepisu najlepiej nadają się banany mocno dojrzałe. Jeżeli więc w domu masz zalegające owoce z ciemniejącą już skórką, wykorzystaj je do zrobienia tego smacznego deseru. 

 

Muffiny czekoladowo-bananowe z nutą wanilii – składniki

 

300 g mąki pszennej typu 500

200 g cukru białego drobnego

150 g ciemnej czekolady lub groszków z ciemnej czekolady

20 g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

15 g proszku do pieczenia

10 g sody oczyszczonej

300 ml maślanki

100 ml oleju rzepakowego

2 jajka

2 małe banany

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

szczypta soli

 

Muffiny czekoladowo-bananowe z nutą wanilii – sposób przyrządzenia

 

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Foremki do muffinów wyłóż papilotkami lub natłuść.

 

2. Ciemną czekoladę posiekaj jak najdrobniej.

 

3. Jajka roztrzep widelcem.

 

4. Mąkę i kakao przesiej przez sito.

 

5. Banany rozdrobnij na gładką masę.

 

6. Przygotuj dwie miski. W pierwszej misce wymieszaj składniki suche – mąkę z kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i posiekaną czekoladę. Jeżeli zamiast czekolady używasz groszków czekoladowych, zostaw część na koniec do posypania muffinów.

 

7. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre – jajka, maślankę, olej, banany i ekstrakt waniliowy.

 

8. Zawartość obu misek połącz ze sobą i bardzo delikatnie łyżką wymieszaj.

 

9. Formy na muffiny napełnij ciastem do mniej więcej 2/3 wysokości. Wierzch posyp pozostałymi groszkami czekoladowymi.

 

10. Muffiny piecz na środkowej półce piekarnika przez około 20 minut.

 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie