Warzywna zupa-krem
Świeży tymianek i oregano zastąpić można suszonymi ziołami. Zupę doprawić warto według własnych upodobań, dodając np. więcej pikantnych przypraw. Z serka topionego można zrezygnować lub w zamian dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany.
Warzywna zupa-krem – składniki
4 duże ziemniaki
1 pasternak
1 pietruszka
1 różyczka brokuła
1 duża cebula
1/2 średniej marchewki
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka suchej zielonej soczewicy
1 gałązka tymianku
1 gałązka oregano
1 litr bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
2 trójkąciki sera topionego śmietankowego
2 łyżki oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
mielona ostra papryka
czarny pieprz
sól
Warzywna zupa-krem – sposób przyrządzenia
1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę.
2. Pasternak, pietruszkę i marchew obierz i pokrój w talarki.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
4. Różyczkę brokuła pokrój na mniejsze kawałki.
5. Gałązki tymianku i oregano obierz z listków.
6. W rondlu rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj cebulę i zeszklij ją.
7. Do zeszklonej cebuli dodaj pasternak, pietruszkę i marchew. Smaż na wolnym ogniu przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
8. Przesmażone warzywa zalej bulionem warzywnym lub rosołem drobiowym.
9. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczkę brokuła oraz zieloną soczewicę. Gotuj około pół godziny do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
10. Pod koniec gotowania dodać listki tymianku i oregano oraz gałkę muszkatołową i serek topiony. Dopraw szczyptą mielonej ostrej papryki, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i soli.
11. Zupę zmiksuj na gładko i ponownie dosmacz. Najlepiej smakuje na ciepło podana z grzankami z pesto.