Zupa z papryki i cukinii

 

Zupa smakuje zarówno na ciepło, jak i podana w formie chłodnika. Warto od razu przygotować większą jej ilość i część zamrozić, by móc potem cieszyć się miską tej smacznej i sycącej potrawy, kiedy tylko najdzie nas ochota, a nie będziemy mieli czasu gotować jej od podstaw.

 

Zupa z papryki i cukinii – składniki

 

2 czerwone papryki 

1 zielona lub żółta cukinia (300 g)

1 biała cebula

2 suszone pomidory w oleju

750 ml rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

 

Przyprawy

1/2 łyżeczki suszonego majeranku

1/2 łyżeczki wędzonej mielonej słodkiej papryki

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

szczypta czarnego pieprzu

szczypta soli

 

Zupa z papryki i cukinii – sposób przyrządzenia

 

1. Papryki po usunięciu z nich gniazd nasiennych kroimy w dużą kostkę.

 

2. Cukinię kroimy w grubą kostkę. W przypadku młodych warzyw nie ma potrzeby usuwania skórki, jeżeli jednak nasza cukinia nie jest już pierwszej młodości i posiada zgrubiała skórkę oraz wykształcone nasiona, możemy ją obrać, a nasiona usunąć.

 

3. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

 

4. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

 

5. W naczyniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i szklimy przez kilka minut, cały czas mieszając, by się nie przypaliła. 

 

6. Do podsmażonej cebuli dodajemy paprykę, cukinię, suszone pomidory oraz przyprawy – majeranek, wędzoną mieloną słodką paprykę, pieprz cayenne i gałkę muszkatołową. Podsmażamy na małym ogniu przez około 5 minut, nie przestając mieszać.

 

7. Podsmażone warzywa zalewamy rosołem lub bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Zupę gotujemy przez około 15-20 minut.

 

8. Po ugotowaniu zupę blendujemy na gładko i dosmaczamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.