Zupa z papryki i cukinii
Zupa smakuje zarówno na ciepło, jak i podana w formie chłodnika. Warto od razu przygotować większą jej ilość i część zamrozić, by móc potem cieszyć się miską tej smacznej i sycącej potrawy, kiedy tylko najdzie nas ochota, a nie będziemy mieli czasu gotować jej od podstaw.
Zupa z papryki i cukinii – składniki
2 czerwone papryki
1 zielona lub żółta cukinia (300 g)
1 biała cebula
2 suszone pomidory w oleju
750 ml rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Przyprawy
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki wędzonej mielonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta czarnego pieprzu
szczypta soli
Zupa z papryki i cukinii – sposób przyrządzenia
1. Papryki po usunięciu z nich gniazd nasiennych kroimy w dużą kostkę.
2. Cukinię kroimy w grubą kostkę. W przypadku młodych warzyw nie ma potrzeby usuwania skórki, jeżeli jednak nasza cukinia nie jest już pierwszej młodości i posiada zgrubiała skórkę oraz wykształcone nasiona, możemy ją obrać, a nasiona usunąć.
3. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
4. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
5. W naczyniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i szklimy przez kilka minut, cały czas mieszając, by się nie przypaliła.
6. Do podsmażonej cebuli dodajemy paprykę, cukinię, suszone pomidory oraz przyprawy – majeranek, wędzoną mieloną słodką paprykę, pieprz cayenne i gałkę muszkatołową. Podsmażamy na małym ogniu przez około 5 minut, nie przestając mieszać.
7. Podsmażone warzywa zalewamy rosołem lub bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Zupę gotujemy przez około 15-20 minut.
8. Po ugotowaniu zupę blendujemy na gładko i dosmaczamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.