Korzenne ciasto czekoladowe z cynamonem i kardamonem

 

Korzenne ciasto czekoladowe przedstawione w przepisie poniżej przypomina wyglądem i sposobem przygotowania brownie. To, co je różni to użycie czekolady mlecznej zamiast gorzkiej oraz dodatek cynamonu i kardamonu. Dlatego jeśli chciałbyś przygotować klasyczne brownie wystarczy, że zrezygnujesz z tych dwóch przypraw korzennych, a czekoladę mleczną zastąpisz czekoladą gorzką o wysokiej zawartości miazgi kakaowej.

 

Korzenne ciasto czekoladowe – składniki

 

400 g mlecznej czekolady

400 g cukru pudru

200 g mąki pszennej

300 g masła

6 jajek o rozmiarze M

2 łyżki kakao

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka kardamonu

1 laska wanilii

1/2 łyżeczki soli

Korzenne ciasto czekoladowe – sposób przyrządzenia

 

1. Rozpuść mleczną czekoladę i masło w kąpieli wodnej. W tym celu na garnku z niewielką ilością gotującej się wody postaw miskę z pokruszoną czekoladą i masłem. Zmniejsz płomień i czekaj aż czekolada i masło staną się płynne. Pamiętaj, że dno miski nie powinno mieć kontaktu z gotującą się wodą.

 

2. Jajka utrzyj z cukrem, aż powstanie niemal biała masa. Może to potrwać 8-10 minut.

 

3. Połącz rozpuszczoną czekoladę z masłem z jajkami utartymi z cukrem. 

 

4. Mąkę przesiej, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń i grudek oraz by ją napowietrzyć.

 

5. Do powstałej masy dodaj mąkę, cynamon, kardamon, zeskrobane nasionka wanilii i sól. Całość dokładnie wymieszaj.

 

6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

 

7. Przelej masę na blaszkę. Włóż do piekarnika i piecz przez około pół godziny. 

 

8. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

 

9. Korzenne ciasto czekoladowe podawać można z bitą śmietaną, świeżymi owocami, dżemem lub lodami.