Korzenne ciasto czekoladowe z cynamonem i kardamonem
Korzenne ciasto czekoladowe przedstawione w przepisie poniżej przypomina wyglądem i sposobem przygotowania brownie. To, co je różni to użycie czekolady mlecznej zamiast gorzkiej oraz dodatek cynamonu i kardamonu. Dlatego jeśli chciałbyś przygotować klasyczne brownie wystarczy, że zrezygnujesz z tych dwóch przypraw korzennych, a czekoladę mleczną zastąpisz czekoladą gorzką o wysokiej zawartości miazgi kakaowej.
Korzenne ciasto czekoladowe – składniki
400 g mlecznej czekolady
400 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
300 g masła
6 jajek o rozmiarze M
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 laska wanilii
1/2 łyżeczki soli
Korzenne ciasto czekoladowe – sposób przyrządzenia
1. Rozpuść mleczną czekoladę i masło w kąpieli wodnej. W tym celu na garnku z niewielką ilością gotującej się wody postaw miskę z pokruszoną czekoladą i masłem. Zmniejsz płomień i czekaj aż czekolada i masło staną się płynne. Pamiętaj, że dno miski nie powinno mieć kontaktu z gotującą się wodą.
2. Jajka utrzyj z cukrem, aż powstanie niemal biała masa. Może to potrwać 8-10 minut.
3. Połącz rozpuszczoną czekoladę z masłem z jajkami utartymi z cukrem.
4. Mąkę przesiej, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń i grudek oraz by ją napowietrzyć.
5. Do powstałej masy dodaj mąkę, cynamon, kardamon, zeskrobane nasionka wanilii i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
7. Przelej masę na blaszkę. Włóż do piekarnika i piecz przez około pół godziny.
8. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
9. Korzenne ciasto czekoladowe podawać można z bitą śmietaną, świeżymi owocami, dżemem lub lodami.