Naleśniki z truskawkami i serem białym z nutą pomarańczy
Jeżeli nie mamy akurat truskawek pod ręką, zastąpić je możemy innymi owocami, np. borówkami, malinami lub jeżynami. Możemy też zamiast świeżych owoców, dodać frużelinę lub dżem.
Naleśniki z truskawkami i serem białym z nutą pomarańczy – składniki
Naleśniki
100 g mąki pszennej
200 ml mleka
50 ml wody gazowanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżka roztopionego masła
sól
Nadzienie
250 g twarogu sernikowego mielonego
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
Dodatki
400 g truskawek
1 łyżka cukru pudru
Naleśniki z truskawkami i serem białym z nutą pomarańczy – sposób przyrządzenia
1. Mąkę pszenną przesiej przez sito. Dodaj mleko, wodę gazowaną, jajko, cukier waniliowy, roztopione masło i szczyptę soli. Zmiksuj na gładko. Gotowe ciasto naleśnikowe odstaw na kwadrans.
2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Odmierz porcję ciasta i rozprowadź ją równomiernie po całej powierzchni patelni. Naleśniki smaż z obu stron, obracając je na drugą stronę, kiedy ciasto zetnie się z wierzchu.
3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania, gdy śmietanka zacznie gęstnieć dodaj łyżkę cukru pudru.
4. Twaróg starannie rozetrzej z 2 łyżkami cukru pudru i ekstraktem pomarańczowym.
5. Do roztartego twarogu dodaj ubitą śmietankę. Dokładnie wymieszaj.
6. Powstałą masą posmaruj naleśniki i zwiń je w rulon, ewentualnie złóż w kopertę.
7. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki – połówki, ćwiartki lub plasterki.
8. Naleśniki oprósz cukrem pudrem i obłóż truskawkami.