Naleśniki z truskawkami i serem białym z nutą pomarańczy

 

Jeżeli nie mamy akurat truskawek pod ręką, zastąpić je możemy innymi owocami, np. borówkami, malinami lub jeżynami. Możemy też zamiast świeżych owoców, dodać frużelinę lub dżem.

 

Naleśniki z truskawkami i serem białym z nutą pomarańczy – składniki

 

Naleśniki

100 g mąki pszennej

200 ml mleka 

50 ml wody gazowanej

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 jajko

1 łyżka roztopionego masła

sól

 

Nadzienie

250 g twarogu sernikowego mielonego

150 ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego

 

Dodatki

400 g truskawek

1 łyżka cukru pudru

 

Naleśniki z truskawkami i serem białym z nutą pomarańczy – sposób przyrządzenia

 

1. Mąkę pszenną przesiej przez sito. Dodaj mleko, wodę gazowaną, jajko, cukier waniliowy, roztopione masło i szczyptę soli. Zmiksuj na gładko. Gotowe ciasto naleśnikowe odstaw na kwadrans.

 

2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Odmierz porcję ciasta i rozprowadź ją równomiernie po całej powierzchni patelni. Naleśniki smaż z obu stron, obracając je na drugą stronę, kiedy ciasto zetnie się z wierzchu.

 

3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania, gdy śmietanka zacznie gęstnieć dodaj łyżkę cukru pudru.

 

4. Twaróg starannie rozetrzej z 2 łyżkami cukru pudru i ekstraktem pomarańczowym.

 

5. Do roztartego twarogu dodaj ubitą śmietankę. Dokładnie wymieszaj.

 

6. Powstałą masą posmaruj naleśniki i zwiń je w rulon, ewentualnie złóż w kopertę. 

 

7. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki – połówki, ćwiartki lub plasterki.

 

8. Naleśniki oprósz cukrem pudrem i obłóż truskawkami.