Kokosowe pankejki z wiśniami

 

Kokosowe pankejki z wiśniami są dowodem na to, że w kuchni nawet niewielkim nakładem pracy można wyczarować atrakcyjne smakowo i wizualnie dania.

Przedstawiony poniżej sposób podania to wyłącznie propozycja – zestawienie cierpkich wiśni z kokosem tworzy naprawdę interesujące połączenie smakowe.

Ci jednak, którzy nie lubią kwaskowatych wiśni użyć mogą frużelinę o innym dowolnym smaku – malinową, truskawkową, ananasową, z mieszanki owoców leśnych itp.

 

Kokosowe pankejki z wiśniami – składniki

 

Składniki suche

200 g mąki pszennej

4 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka wiórków kokosowych

1/5 łyżeczki soli

 

Składniki mokre

300 ml maślanki

1 jajko o rozmiarze L

3 łyżki oleju

 

Dodatki

 frużelina wiśniowa

wiórki kokosowe

masło do smażenia

 

Kokosowe pankejki z wiśniami – sposób przyrządzenia

 

1. Mąkę pszenną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i łączymy z pozostałymi suchymi składnikami.

 

2. Składniki mokre dokładnie razem miksujemy, aż powstanie jednolita masa.

 

3. Składniki suche łączymy z mokrymi i delikatnie oraz w miarę krótko ręcznie ze sobą mieszamy.

 

4. Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej masło, na którym smażyć będziemy pankejki.

 

5. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po mniej więcej 1.5 łyżki ciasta na jeden placek.

 

6. Pankejki smażymy przez około dwie minuty na średnim ogniu, aż do pojawienia się na powierzchni bąbelków powietrza, po czym przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze minutę.

 

7. Z gotowych pankejków budujemy tort. Przekładamy go frużeliną wiśniową i oprószamy wiórkami kokosowymi. W sezonie zamiast frużeliny użyć możemy świeżych owoców wiśni.