Zupa ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią
Zwykła zupa ziemniaczana dzięki dodaniu czosnku niedźwiedziego i bazylii potrafi przemienić się w wykwintne wręcz danie o niezwykłym smaku i aromacie.
Czosnek niedźwiedzi zyskuje ostatnio na popularności. I słusznie. Nie tylko działa on intensywnie na nasze podniebienie, posiada także wiele właściwości zdrowotnych.
Pamiętaj jednak, że w Polsce czosnek niedźwiedzi znajduje się pod częściową ochroną – można go uprawiać samodzielnie lub kupić z pewnego źródła, ale nie wolno zrywać czosnku rosnącego dziko.
Zupa ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią – składniki
8 średnich ziemniaków
1 średnia marchewka
1 duża pietruszka
2 średnie cebule
1 por
8 liści czosnku niedźwiedziego
kilka listków świeżej bazylii
100 g surowego boczku
2 l bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego koperku
czarny pieprz
sól
Zupa ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią – sposób przyrządzenia
1. Ziemniaki, marchew i pietruszkę bardzo dokładnie oczyść, umyj, obierz i pokrój w małą kostkę.
2. W rondlu rozgrzej trzy łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pokrojone surowe warzywa i podsmażaj przez około dwie minuty cały czas mieszając.
3. Boczek, cebulę i pora drobno pokrój.
4. Na patelni na niewielkiej ilości oliwy lekko przesmaż boczek, aż zacznie się topić. Dodaj cebulę i pora i podsmażaj jeszcze około dwóch minut ma małym ogniu nie przestając mieszać.
5. Czosnek niedźwiedzi bardzo drobno posiekaj.
6. Do garnka z bulionem warzywnym dodaj podsmażone warzywa oraz suszony tymianek i koperek. Gotuj około piętnastu minut licząc od zagotowania się bulionu.
7. Po kwadransie dodaj do gotujących się warzyw przesmażony boczek z cebulą i porem, czosnek niedźwiedzi i sos sojowy. Gotuj kolejne piętnaście minut.
8. Zupę zmiksuj do preferowanej przez siebie konsystencji.
9. Zupę ziemniaczaną dosmacz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Posyp drobno posiekaną bazylią.