KUCHNIA

Zupa ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią

 

Zwykła zupa ziemniaczana dzięki dodaniu czosnku niedźwiedziego i bazylii potrafi przemienić się w wykwintne wręcz danie o niezwykłym smaku i aromacie.

Czosnek niedźwiedzi zyskuje ostatnio na popularności. I słusznie. Nie tylko działa on intensywnie na nasze podniebienie, posiada także wiele właściwości zdrowotnych.

Pamiętaj jednak, że w Polsce czosnek niedźwiedzi znajduje się pod częściową ochroną – można go uprawiać samodzielnie lub kupić z pewnego źródła, ale nie wolno zrywać czosnku rosnącego dziko.

 

Zupa ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią – składniki

 

8 średnich ziemniaków

1 średnia marchewka

1 duża pietruszka

2 średnie cebule

1 por

8 liści czosnku niedźwiedziego

kilka listków świeżej bazylii

100 g surowego boczku

2 l bulionu warzywnego

oliwa z oliwek

2 łyżki sosu sojowego ciemnego

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego koperku

czarny pieprz

sól

 

Zupa ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią – sposób przyrządzenia

 

1. Ziemniaki, marchew i pietruszkę bardzo dokładnie oczyść, umyj, obierz i pokrój w małą kostkę.

 

2. W rondlu rozgrzej trzy łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pokrojone surowe warzywa i podsmażaj przez około dwie minuty cały czas mieszając. 

 

3. Boczek, cebulę i pora drobno pokrój.

 

4. Na patelni na niewielkiej ilości oliwy lekko przesmaż boczek, aż zacznie się topić. Dodaj cebulę i pora i podsmażaj jeszcze około dwóch minut ma małym ogniu nie przestając mieszać.

 

5. Czosnek niedźwiedzi bardzo drobno posiekaj.

 

6. Do garnka z bulionem warzywnym dodaj podsmażone warzywa oraz suszony tymianek i koperek. Gotuj około piętnastu minut licząc od zagotowania się bulionu.

 

7. Po kwadransie dodaj do gotujących się warzyw przesmażony boczek z cebulą i porem, czosnek niedźwiedzi i sos sojowy. Gotuj kolejne piętnaście minut.

 

8. Zupę zmiksuj do preferowanej przez siebie konsystencji.

 

9. Zupę ziemniaczaną dosmacz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Posyp drobno posiekaną bazylią.

 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie