Krążki cebulowe

 

Krążki cebulowe czyli onion rings to danie szczególnie popularne w krajach anglosaskich. Serwowane mogą być jako dodatek do innych potraw – świetnie smakują z hamburgerami lub jako samodzielna przekąska, podane z różnymi dipami i sosami.

 

Krążki cebulowe – składniki

 

2 duże żółte cebule

200 g mąki pszennej

200 g bułki tartej

20 g proszku do pieczenia

300 ml mleka 3.2%

1 duże jajko

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki

1/3 łyżeczki soli czosnkowej

1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

olej rzepakowy

 

Krążki cebulowe – sposób przyrządzenia

 

1. Cebule obieramy i kroimy na plastry o szerokości około 8 mm.

Następnie plastry dzielimy na krążki.

Pozostawiamy tylko średnie i duże krążki, resztę cebuli spożytkować można do przygotowania innego dania.

Im większe są cebule, którymi dysponujemy, tym lepiej. Jeśli jednak takich nie posiadamy, zamiast dwóch dużych cebul, użyć możemy trzy średnie.

 

2. Przygotowujemy trzy miseczki, w których panierować będziemy krążki cebuli.

 

Miseczka 1 – Mąkę pszenną mieszamy starannie z proszkiem do pieczenia, mielonym czarnym pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, słodką wędzoną papryką, solą czosnkową i pieprzem cayenne.

Dobór przypraw jest w zasadzie dowolny. Ważne, żeby nadały one krążkom wyrazisty smak, by te nie były mdłe po upieczeniu.

 

Miseczka 2 – Jajko rozbijamy, dodajemy mleko i dokładnie roztrzepujemy.

 

Miseczka 3 – Wsypujemy bułkę tartą.

Może to być tradycyjna bułka z jasnego pieczywa lub nieco zdrowsza wersja z ciemnego pieczywa. Można też wymieszać ze sobą oba te rodzaje bułki tartej.

 

3. Krążki cebuli panierujemy – najpierw w mące z przyprawami, następnie w jajku roztrzepanym z mlekiem, a na koniec w bułce tartej.

 

4. W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Poziom oleju powinien być na tyle wysoki, by krążki mogły się w nim całkowicie zanurzyć.

Optymalna temperatura smażenia to około 185-190°C.

 

5. Krążki cebuli smażymy partiami, aż zmienią kolor na złoto-brązowy i staną się chrupiące.

Proces smażenia musi być cały czas pod naszą kontrolą – łatwo jest przegapić moment, w którym krążki są już gotowe i je spalić.

Po usmażeniu krążki przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia.