KUCHNIA

Roladki z tortilli – 3 pomysły na proste danie imprezowe

 

Roladki z tortilli to prosty i efektowny sposób na danie na imprezę, szybką przekąskę lub śniadanie na wynos. Ich wykonanie zajmuje zaledwie kilka minut. Do przygotowywania roladek wykorzystać możemy wędliny, pieczony lub gotowany drób, wędzone i puszkowane ryby, świeże, pieczone i marynowane warzywa, dowolne rodzaje sałat i szpinak, hummus, majonez, musztardę, keczup, różne sosy, ser żółty, ser feta lub ser pleśniowy. Właściwie prawie wszystko, co znajduje się w naszej lodówce lub śpiżarni służyć może jako nadzienie do roladek.

 

Roladki z tortilli z szynką, papryką i serem

 

Składniki

 

4 tortille pszenne

8 plastrów szynki

8 plastrów sera żółtego

kilkanaście liści szpinaku

1 czerwona papryka

3 łyżki majonez

1 łyżka musztardy

 

Sposób przyrządzenia

 

1. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paski.

2. Majonez mieszamy z musztardą i powstałym sosem smarujemy tortille.

3. Na wierzchu tortilli układamy plastry sera żółtego, następnie plastry szynki, liście szpinaku i paprykę.

4. Tortille zawijamy w rulony i kroimy na mniejsze kawałki.

 

Roladki z tortilli z tuńczykiem, rukolą i pieczoną papryką

 

Składniki

 

4 pełnoziarniste tortille

1 puszka tuńczyka w oleju

4 łyżki serka kremowego

1 pieczona papryka

2 garście rukoli

 

Sposób przyrządzenia

 

1.Tuńczyka odcedzamy z oleju. Następnie mieszamy go z serkiem kremowym. Powstałą pastą smarujemy tortille.

2. Na paście z tuńczyka układamy liście rukoli i pokrojoną w paski pieczoną paprykę.

3. Tortille zwijamy w rulony i kroimy na mniejsze kawałki.

 

Roladki z tortilli z kurczakiem i awokado

 

Składniki

 

4 tortille pszenne

awokado

25 dag pieczonej piersi z kurczaka

2 garście roszponki

2 łyżeczki soku z cytryny

sól

czarny pieprz

 

Sposób przyrządzenia

 

1. Obrane awokado łączymy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i widelcem rozgniatamy na gładką pastę.

2. Tortille smarujemy pastą z awokado. Następnie układamy nadzienie – liście roszponki i poszarpane kawałki piersi z kurczaka.

3. Tortille zwijamy w rulony i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.

 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie