Lemon drizzle cake, czyli proste ciasto cytrynowe

 

Lemon drizzle cake to łatwe w wykonaniu ciasto o świeżym, orzeźwiającym smaku, które równie dobrze smakuje latem podane z lodami waniliowymi, schłodzoną bitą śmietaną i świeżymi owocami, co zimą serwowane z kubkiem gorącej kawy, herbaty lub kakao.

Lemon drizzle cake – składniki

 

Ciasto

250 g cukru pudru

250 g masła

320 g mąki pszennej

4 jajka o rozmiarze L

skórka starta z dwóch cytryn

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki mleka

 

Syrop

10 łyżek soku z cytryny

150 g cukru pudru

 

Lemon drizzle cake – sposób przyrządzenia

 

1. W dużej misie mikserem utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę.

 

2. Do powstałej masy dodawaj po jednym jajku. Dokładnie zmiksuj na gładko zanim dodasz kolejne.

 

3. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej przez sitko, a następnie dodaj do masy wraz z mlekiem i szybko wymieszaj.

 

4. Na koniec do ciasta dodaj startą skórkę z cytryny. Wymieszaj.

 

5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C. Niewielką podłużną foremkę natłuść i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.

 

6. Ciasto przelej do foremki. Piecz przez około 40-45 minut, ale już po pół godzinie zacznij sprawdzać za pomocą patyczka lub wykałaczki, czy nie jest gotowe. Jeżeli patyczek jest oblepiony ciastem, musi się ono jeszcze dopiec. Jeżeli jest suchy, ciasto jest już upieczone.

 

7. Jeszcze w trakcie pieczenia ciasta przygotuj syrop. W tym celu wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem, aż ten całkowicie się on rozpuści.

 

8. Po upieczeniu ciasto natychmiast wyjmij z piekarnika i z pomocą wykałaczki dość głęboko ponakłuwaj go.

 

9. Syrop rozsmaruj na powierzchni ciasta. Rób to bardzo powoli, by jak najwięcej syropu zostało wchłonięte przez ciasto.

 

10. Poczekaj z wyjęciem ciasta z foremki, aż całkowicie ostygnie. Przed podaniem udekoruj je cukrem pudrem.