Tiramisu

 

Tiramisu zazwyczaj robi się w pojedynczym naczyniu i dzieli na porcje. Jeżeli jednak deser ten chcesz podać na przyjęciu, lepszym rozwiązaniem może być przygotowanie go w pucharkach lub szklaneczkach. Nie tylko oszczędzisz sobie czas, ale także uatrakcyjnisz wygląd dania. Tiramisu serwowane w ten sposób wygląda niezwykle korzystnie.

 

Tiramisu – składniki

 

400 g serka mascarpone

200 g małych okrągłych biszkoptów lub twardszych podłużnych

200 ml kawy espresso

50 ml likieru Amaretto

125 g cukru

20 g kakao

4 żółtka

2 białka

szczypta soli

 

Tiramisu – sposób przyrządzenia

 

1. Żółtka, białka i serek mascarpone pozostaw w lodówce na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowywania deseru.

 

2. Kawę ostudź do temperatury pokojowej. Dodaj likier amaretto. Wymieszaj.

 

3. Białka przełóż do czystego naczynia. Dodaj szczyptę soli. Ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj małymi porcjami 50 g cukru.

 

5. Żółtka połącz z pozostałym cukrem i ubijaj przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i powstanie jasny krem o puszystej konsystencji. 

 

6. Do żółtek ubitych z cukrem najpierw dodaj partiami serek mascarpone, a kiedy składniki się połączą, w masę wmieszaj ubite białka. Najlepiej jeśli zrobisz to ręcznie, za pomocą łyżki lub szpatułki do ciast.

 

7. Biszkopty podziel na dwie równe części.

Zamiast okrągłych biszkoptów, skorzystać możesz z podłużnych (Savoiardi, Lady Fingers), które zazwyczaj używa się do przygotowania tiramisu. Są one twardsze, dzięki czemu wolniej nasiąkają. Nie zmieszczą się one jednak raczej w całości w pucharku lub szklaneczce, dlatego musisz podzielić je na mniejsze kawałki.

 

8. Na dnie pucharków ułóż warstwę biszkoptów, uprzednio zanurzonych dosłownie na 1-2 sekundy w kawie z likierem Amaretto. Posyp kakao. Wyłóż połowę kremu.

 

9. Następnie ułóż drugą warstwę tak samo jak poprzednią – biszkopty zamoczone w kawie z likierem, kakao, krem. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

 

10. Tiramisu przed podaniem oprósz jeszcze raz warstwą kakao.