Orzeźwiający deser malinowo-bananowy na gorące dni
Deser można przygotować w wersji wegańskiej, zamieniając śmietankę na mleczko kokosowe. Zamiast malin użyć możemy innych owoców, np. borówek amerykańskich.
Orzeźwiający deser malinowo-bananowy – składniki
400 g malin
2 banany
300 ml śmietanki 30%
3 płaskie łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
125 g dowolnych kruchych ciastek
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Orzeźwiający deser malinowo-bananowy – sposób przyrządzenia
1. Banany obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej kilka godzin. Najlepsze będą owoce dojrzałe, na których skórce zaczęły pojawiać się już brązowe plamki.
2. Maliny również mrozimy, przez nie mniej niż dwie godziny.
3. Śmietankę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, następnie przelewamy do miski i ubijamy ręczną trzepaczką lub mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
4. Maliny i banany wyciągamy z zamrażalnika i odstawiamy na chwilę, by lekko się rozmroziły i można je było bez problemu zmiksować. Kilka sztuk malin pozostawiamy w zamrażalniku, posłużą nam do dekoracji deseru.
5. Do owoców dodajemy cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy i razem miksujemy. W zależności od upodobań owoce rozdrabniamy na gładko lub pozostawiamy niewielkie kawałki.
6. Do zmiksowanych owoców dodajemy ubitą śmietankę i bardzo starannie mieszamy, aż masa uzyska jednolity kolor. Trochę śmietanki pozostawiamy do dekoracji.
Jeżeli chcemy, by deser był bardzo zimny, powstałą masę możemy wstawić do zamrażalnika na kilkanaście minut.
7. Ciastka kruszymy rękoma lub przy pomocy wałka kuchennego. Kawałki ciastek nie powinny być zbyt duże, jednak rozdrobnione nie powinny też konsystencją przypominać piasku.
8. Na dno pucharków wykładamy porcję rozdrobnionych ciastek. Niewielką ilość ciastek zostawiamy do dekoracji deseru.
9. Na warstwę ciastek wykładamy porcję zmiksowanych owoców wymieszanych z bitą śmietaną.
10. Deser dekorujemy pozostałą bitą śmietaną, pokruszonymi ciastkami i zamrożonymi malinami. Możemy dodać też listek świeżych ziół, np. melisy lub mięty.
Deser najlepiej podać od razu po przyrządzeniu. Zbyt długie przechowywanie go spowoduje, że ciastka zamokną.