Bruschetta z pomidorami – prosta i szybka przekąska

 

Bruschetta to rodzaj włoskiego antipasto, czyli przystawki podawanej przed głównym daniem. Poprawna wymowa tego słowa to brusketta, a dokładniej bru’sket.ta.

Wykonanie bruschetty z pomidorami jest nieskomplikowane i zabiera niewiele czasu, a o sukcesie decyduje wysoka jakość składników – dobre gatunkowo pieczywo, soczyste i dojrzałe pomidory, oliwa extra vergine tłoczona na zimno, świeżo zmielony czarny pieprz oraz pełne smaku i aromatu bazylia i czosnek. 

 

Bruschetta z pomidorami – składniki

 

1 bagietka pszenna

70 dag pomidorów

3 duże ząbki czosnku

kilkanaście listków bazylii

oliwa z oliwek

czarny pieprz

sól

Bruschetta z pomidorami – sposób przyrządzenia

 

1. Sparz i obierz pomidory. W tym celu skórkę pomidorów nakrój na krzyż. Następnie umieść pomidory w garnku z gotującą się wodą na około pół minuty. Po tym czasie przelej pomidory obficie zimną wodą. Zaczekaj, aż przestygną i obierz.

 

2. Z obranych ze skórki pomidorów usuń gniazda nasienne. Nie jest to jednak krok konieczny i możesz z niego zrezygnować. 

 

3. Pomidory pokrój w drobną kostkę. 

 

5. Świeże liście bazylii poszarp, pokrój lub potnij na bardzo małe kawałki.

 

6. Pomidory wymieszaj z bazylią i dwiema łyżeczkami oliwy z oliwek. Przypraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

 

8. Bagietkę pszenną pokrój po skosie na kromki o grubości około 1-1.5 cm.

 

9. Kromki bagietki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i opiekaj w piekarniku przez około trzy minuty, aż lekko się zarumienią.

 

10. Po wyjęciu z piekarnika kromki z jednej strony natrzyj rozkrojonymi ząbkami czosnku. Następnie skrop niewielką ilością oliwy z oliwek.

 

11. Na wierzchu podpieczonych kromek bagietki ułóż przygotowane wcześniej pomidory z przyprawami.