10 właściwości zdrowotnych i leczniczych pomidorów

5. Pomidory wpływają na zdrowie oczu

Pomimo iż likopen w przeciwieństwie do innych karotenoidów nie znajduje się w tkance oka, dzięki swoim zdolnościom do odnawiania innych przeciwutleniaczy pomaga chronić oczy przed chorobami wywołanymi działaniem wolnych rodników, np. AMD. 

Witamina A uczestniczy w syntezie rodopsyny odpowiedzialnej za odbieranie bodźców wzrokowych i widzenie przy słabym oświetleniu. Jej obecność w pożywieniu zapobiega rozwojowi kurzej ślepoty.

Witamina C obecna w cieczy wodnistej wypełniającej przednią komorę oka dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom przeciwdziała zaćmie starczej.

 

6. Pomidory wpływają na zwiększenie przyswajalności żelaza niehemowego

 Aby żelazo niehemowe stało się wartościowe dla organizmu musi przekształcić się do żelaza hemowego.

Do tego procesu niezbędna jest witamina C. Potrafi ona nawet trzykrotnie zwiększyć przyswajalność tego minerału.

Jest to ważne szczególnie dla wegan i wegetarian, których dieta pozbawiona jest pochodzącego z produktów mięsnych żelaza hemowego.

Żelazo hemowe ma dużo większą biodostępność (30%), niż żelazo niehemowe (10 %).

Spożywanie przez osoby na diecie bezmięsnej dużej ilości produktów bogatych w witaminę C chroni je przed anemią, będącej skutkiem deficytu żelaza w diecie.

 

7. Pomidory wspomagają odchudzanie

Witamina C i kwas foliowy uczestniczą w przemianach tyrozyny. Ich niedobór zaburza utlenianie tego aminokwasu.

Tyrozyna wpływa na utrzymanie właściwego tempa metabolizmu, zapobiega otłuszczeniu mięśni, zmniejsza apatyt i ilość tkanki tłuszczowej.

Pomidory charakteryzują się także niską kalorycznością – zaledwie około 18 kcal w 100 gramach. Dlatego stosowane mogą być z powodzeniem w diecie odchudzającej.

 

8. Pomidory zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV

Badania kliniczne wykazały, że skóra osób spożywających likopen jest bardziej odporna na promieniowanie UV.

Zmniejszeniu pod wpływem likopenu ulega ilość uszkodzeń mitochondrialnego DNA komórek skóry, które są jedną z głównych przyczyn fotostarzenia się skóry, czyli procesu starzenia się zachodzącego w wyniku promieniowania UV.

Witamina A również chroni przed skutkami nadmiernej ekspozycji na słońce i przyśpiesza leczenie poparzeń słonecznych.

Tyrozyna stymuluje produkcję melaniny, dzięki której promieniowanie UV nie przenika do głębszych warstw skóry.

W tworzeniu melaniny pełniącej rolę fotoprotektora uczestniczy również miedź.

 

9. Pomidory wpływają na poprawę samopoczucia.

Magnez przywraca równowagę psychiczną, redukuje stres, poprawia jakość snu. Nazywany jest naturalnym lekiem uspokajającym.

Potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Witamina B6 i kwas foliowy uczestniczą w syntezie nazywanej hormonem szczęścia serotoniny.

Tyrozyna poprawia nastrój, zwiększa odporność na stres, niweluje zmęczenie psychiczne, działa antydepresyjnie.

 

10. Pomidory polecane są w diecie cukrzyków

Pomidory są warzywem o niskim indeksie glikemicznym.

IG świeżego pomidora to 30.

Nieco wyższy jest indeks glikemiczny soków pomidorowych, przecierów i suszonych pomidorów – 35.

Wyjątek stanowi keczup. Jego IG to aż 55 i z tego powodu diabetycy powinni uważać z jego spożyciem.