Ziemniaki pieczone w skórkach
Ziemniaki pieczone w skórkach świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań mięsnych, jako samodzielne danie podane z ziołowym masłem lub dipami, a nawet jako składnik sałatek.
Możliwości ich zastosowań jest tak wiele, jak wiele jest sposobów ich doprawienia. Proponowane w przepisie poniżej przyprawy to wyłącznie sugestia. Warto samemu w domu przygotować sobie własną mieszankę w większej ilość i trzymać ją w szczelnie zamkniętym słoju. Znacznie skróci to proces przygotowywania pieczonych ziemniaków.
Ziemniaki pieczone w skórkach – składniki
2 kg ziemniaków
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka majeranku suszonego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki tymianku suszonego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu białego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
kilka gałązek koperku świeżego
Ziemniaki pieczone w skórkach – sposób przyrządzenia
1. Ziemniaki dokładnie umyj i oczyść.
2. Umyte duże ziemniaki pokrój w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, małe ziemniaki pozostaw w całości.
3. Ziemniaki przełóż do garnka, dodaj jedną łyżeczkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj przez około dziesięć minut licząc od momentu zagotowania się wody. Jeżeli ziemniaki pokroiłeś na bardzo małe kawałki, czas gotowania skróć do pięciu minut. Ważne, by ziemniaki zbytnio nie zmiękły i nie zaczęły się rozpadać.
4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
5. W miseczce dokładnie wymieszaj pozostałą sól, czosnek granulowany, majeranek suszony, paprykę słodką, tymianek suszony, kurkumę oraz pieprz biały i czarny.
6. Świeży koperek umyj i drobno posiekaj.
7. Kiedy ziemniaki się już podgotują, przełóż je do miski, dodaj mieszankę przypraw oraz oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wymieszaj.
8. Ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną delikatnie oliwą z oliwek. Ponieważ wcześniej ziemniaki były już obtoczone w oliwie z przyprawami, ostatecznie można wyłożyć je na suchą, niczym nie natłuszczoną blachę.
9. Ziemniaki włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w zależności od ich wielkości i preferowanego stopnia zarumienienia skórki od 20 do 40 minut.
10. Upieczone ziemniaki posyp posiekanym świeżym koperkiem.