KUCHNIA

Ziemniaki pieczone w skórkach

 

Ziemniaki pieczone w skórkach świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań mięsnych, jako samodzielne danie podane z ziołowym masłem lub dipami, a nawet jako składnik sałatek.

Możliwości ich zastosowań jest tak wiele, jak wiele jest sposobów ich doprawienia. Proponowane w przepisie poniżej przyprawy to wyłącznie sugestia. Warto samemu w domu przygotować sobie własną mieszankę w większej ilość i trzymać ją w szczelnie zamkniętym słoju. Znacznie skróci to proces przygotowywania pieczonych ziemniaków.

 

Ziemniaki pieczone w skórkach – składniki

 

2 kg ziemniaków

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki oliwy z oliwek

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka majeranku suszonego

1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

1/2 łyżeczki tymianku suszonego

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki pieprzu białego

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

kilka gałązek koperku świeżego

 

Ziemniaki pieczone w skórkach – sposób przyrządzenia

 

1. Ziemniaki dokładnie umyj i oczyść. 

 

2. Umyte duże ziemniaki pokrój w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, małe ziemniaki pozostaw w całości.

 

3. Ziemniaki przełóż do garnka, dodaj jedną łyżeczkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj przez około dziesięć minut licząc od momentu zagotowania się wody. Jeżeli ziemniaki pokroiłeś na bardzo małe kawałki, czas gotowania skróć do pięciu minut. Ważne, by ziemniaki zbytnio nie zmiękły i nie zaczęły się rozpadać.

 

4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

 

5. W miseczce dokładnie wymieszaj pozostałą sól, czosnek granulowany, majeranek suszony, paprykę słodką, tymianek suszony, kurkumę oraz pieprz biały i czarny.

 

6. Świeży koperek umyj i drobno posiekaj.

 

7. Kiedy ziemniaki się już podgotują, przełóż je do miski, dodaj mieszankę przypraw oraz oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wymieszaj.

 

8. Ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną delikatnie oliwą z oliwek. Ponieważ wcześniej ziemniaki były już obtoczone w oliwie z przyprawami, ostatecznie można wyłożyć je na suchą, niczym nie natłuszczoną blachę.

 

9. Ziemniaki włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w zależności od ich wielkości i preferowanego stopnia zarumienienia skórki od 20 do 40 minut.

 

10. Upieczone ziemniaki posyp posiekanym świeżym koperkiem.

 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie