Bagietki zapiekane z masłem ziołowym stanowić mogą samodzielne danie lub być dodatkiem do innych potraw, np. zup, sałatek, dań jednogarnkowych lub potraw z grilla.
Masło ziołowe wykorzystane może być nie tylko do smarowania pieczywa. Można również na nim smażyć, dodawać do gotowanych ziemniaków i purée. Podniesie ono także walory smakowe jajecznicy.
Zioła proponowane w przepisie poniżej to tylko sugestia. Warto samemu tworzyć własne mieszanki korzystając z tego, co mamy akurat pod ręką. Jest to także świetny sposób na przerobienie zalegających w lodówce lub na kuchennym parapecie resztek ziół, których nie zdążyliśmy wykorzystać.
Bagietki zapiekane z masłem ziołowym – składniki
2 półbagietki pszenne
200 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka ząbków czosnku
pół pęczka natki pietruszki
kilka gałązek tymianku
kilka listków oregano
kilka gałązek szczypiorku
garść rzeżuchy
czarny pieprz
sól
Bagietki zapiekane z masłem ziołowym – sposób przyrządzenia
1. Masło wyciągnij z lodówki i odstaw na co najmniej pół godziny, by zmiękło.
2. Obrany z gałązek tymianek, natkę pietruszki, oregano, szczypiorek i rzeżuchę bardzo drobno posiekaj. Możesz sobie pomóc korzystając z blendera.
3. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
4. Masło pokrój w dużą kostkę i przełóż do miski. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie za pomocą widelca rozetrzyj.
5. Do roztartego masła z oliwą dodaj drobno posiekane zioła i czosnek. Ponownie postaraj się wszystko razem dokładnie rozetrzeć i wymieszać.
6. Masło ziołowe przypraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
7. Masło przełóż na folię spożywczą, uformuj w niezbyt gruby wałek, zawiń i wstaw do zamrażalnika na godzinę.
8. Półbagietki ponacinaj ukośnie w mniej więcej 2,5 cm odstępach. Nacięcia rób dość głęboko uważając jednak, by nie przeciąć bagietki.
9. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
10. Masło ziołowe wyciągnij z zamrażalnika. Rozwiń folię i pokrój masło na cienkie plastry.
11. Plastry masła włóż między rozcięcia w bagietkach.
12. Półbagietki zapiekaj mniej więcej przez 10-15 minut w zależności od tego jakiej chrupkości pieczywo preferujesz.