Pieczone jabłka z sosem waniliowym

 

Deser, który rozgrzeje i poprawi samopoczucie w długie, zimne wieczory. 

Składniki nadzienia jabłek można dowolnie modyfikować, np. zamiast miodu dodać syrop klonowy, skorzystać z innych rodzajów bakalii – suszonych śliwek, fig, daktyli lub wypełnić wnętrza jabłek ulubioną konfiturą.

 

Pieczone jabłka z sosem waniliowym – składniki

 

4 duże jabłka

50 g orzechów włoskich

50 g rodzynek 

25 g suszonej żurawiny

4 łyżki miodu

2 łyżeczki soku pomarańczowego

1 łyżeczka cynamonu

szczypta kardamonu

szczypta imbiru

4 żółtka 

125 ml mleka

125 ml śmietanki 30%

40 g cukru pudru

30 g cukru waniliowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Pieczone jabłka z sosem waniliowym – sposób przyrządzenia

 

1. Jabłka dokładnie myjemy i osuszamy. Ścinamy ich wierzch i wydrążamy środek, uważając by nie uszkodzić skórki.

 

2. Połowę wydrążonego miąższu kroimy w drobną kostkę, resztę możemy zjeść lub wykorzystać w inny sposób. Odcięte wierzchy jabłek z ogonkami pozostawiamy. Ogryzki z gniazdami nasiennymi wyrzucamy.

 

3. Jeżeli rodzynki są duże, kroimy je na pół. Następnie mieszamy z sokiem pomarańczowym i odstawiamy na 10 minut. 

Orzechy włoskie siekamy. Jeśli chcemy, możemy wcześniej uprażyć je na suchej patelni.

Suszoną żurawinę siekamy lub kroimy na mniejsze kawałki.

 

4. Do miseczki przekładamy miąższ jabłek, orzechy włoskie, żurawinę i rodzynki z sokiem pomarańczowym. Posypujemy cynamonem oraz szczyptą kardamonu i imbiru. Dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy miód i ponownie mieszamy.

Powstałą masą faszerujemy wydrążone jabłka.

 

5. Napełnione farszem jabłka przykrywamy odciętymi wcześniej wierzchami i przekładamy na środkową półkę nagrzanego do 175°C piekarnika. Jeżeli dysponujemy odpowiedniej wielkości kokilkami, możemy w nich umieścić jabłka.

Jabłka pieczemy przez około 35-40 minut. Podany czas pieczenia jest orientacyjny i zależy od gatunku jabłek i ich rozmiarów, a także od tego, czy chcemy, by upieczone jabłka były bardzo miękkie czy też pozostały lekko twarde.

 

6. W trakcie pieczenia się jabłek przygotowujemy sos waniliowy.

 

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.

Mleko mieszamy ze śmietanką i cukrem waniliowym. Zagotowujemy.

Nie przestając mieszać, do żółtek ubitych z cukrem pudrem powoli wlewamy gorący płyn.

Sos wstawiamy na palnik i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć.

Zdejmujemy z ognia. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Mieszamy.